Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Veroordeelde directeur failliet zorgbedrijf betaalde vooralsnog slechts deel zorggeld terug

Huishoudelijkehulp pixabay
De directeur van het failliete Harmoniezorg werd door de rechter veroordeeld om een voorschot van 1,5 ton te betalen, maar tot op heden is hij met slechts een gedeelte ervan over de brug gekomen
Beeld: Pixabay

De directeur van het failliete Harmoniezorg werd door de rechter veroordeeld om een voorschot van 1,5 ton te betalen, maar tot op heden is hij met slechts een gedeelte ervan over de brug gekomen. Dat deed hij overigens niet zelf, maar het was de curator die via beslaglegging een halve ton wist veilig te stellen. Het voorschot geldt als eerste aanbetaling op het totale faillissementstekort, dat door de curator is becijferd op bijna 6,5 ton. Eerder al kwam aan het licht dat de zorgdirecteur tonnen aan zorggeld had gebruikt voor de aankoop van vastgoed.

De commerciële zorgorganisatie Harmoniezorg uit Hengelo, die zich onder meer bezighield met dagbesteding en huishoudelijke hulp, had een contract met het zorg-samenwerkingsverband van Twentse gemeenten, maar raakte in de problemen toen tijdens een gecombineerde actie van diverse opsporingsdiensten allerlei tekortkomingen werden geconstateerd.

Nadat Harmoniezorg vervolgens in het voorjaar van 2020 op de fles ging en ook de overkoepelende holding Koturlu failliet ging, bleek uit onderzoek door curator Philippe Schol dat de directeur in drie jaar tijd zeker 635.000 euro uit zijn bedrijf had gehaald.

Kritische kanttekeningen

Curator Schol stuitte in zijn onderzoek naar het bankroet op nog meer opmerkelijke zaken. Zo plaatste hij kritische kanttekeningen bij het geschuif met personeel en de manier waarop deze medewerkers binnen het zorgbedrijf werden ingezet. Ook had de curator zo zijn bedenkingen dat de directeur een Tesla had geleased, terwijl gemeenten kort daarvoor al hadden aangekondigd dat ze de samenwerking zouden stopzetten. Verder schreef de curator het "opvallend" te vinden dat een van de zonen van de directeur in dienst van het zorgbedrijf was getreden, waarbij junior naar verhouding meer salaris toucheerde dan senior.

Behalve dat de curator tegen de zorgdirecteur aangifte deed van onder meer bedrieglijke bankbreuk is hij ook al geruime tijd met de ondernemer in een civiele procedure verwikkeld.

Terugbetalen

Daarin heeft heeft de rechtbank Overijssel inmiddels geoordeeld dat de zorgdirecteur wegens onbehoorlijk bestuur persoonlijk verantwoordelijk is voor de tekorten in het faillissement. Wat inhoudt dat hij onder meer tonnen aan zorggeld moet terugbetalen.

Behalve dat de rechtbank een beroepsverbod oplegde om te voorkomen dat de zorgdirecteur een nieuw bedrijf kan beginnen, werd hij vooruitlopend op het totaalbedrag veroordeeld tot het betalen van een voorschot van 1,5 ton.

'Monopoly met zorggeld'

Uit het laatste faillissementsverslag van curator Schol blijkt echter dat het met de betalingen van het voorschot nog niet echt wil vlotten. Sterker, tot op heden is er nog niets betaald.

Wel heeft de curator circa 48.000 euro veilig weten te stellen door beslag te leggen op de huurpenningen van de huurders van de diverse panden die eigendom zijn van de zorgdirecteur. Schol had eerder al ontdekt dat de directeur tonnen aan zorggeld had gebruikt voor de aankoop van vastgoed, dat hij vervolgens verhuurde aan zijn zorgbedrijven. Schol noemde het "Monopoly spelen met zorggeld".

Nog te weinig

Van het voorschot van 1,5 ton laat de resterende ton nu nog op zich wachten.

De curator schrijft dat de zorgdirecteur via zijn advocaten heeft laten weten dat het vanwege de overwaarde op zijn onroerend goed in staat is om ook het resterende bedrag te kunnen voldoen. Begin dit jaar nog lieten de advocaten aan de curator weten dat de verkoop van dit onroerend goed "op korte termijn" zou plaatshebben.

De curator schrijft echter in zijn verslag dat de verkoop van het onroerend goed tot op heden nog steeds niet is gerealiseerd.

Fel betwist

De advocaat van de zorgdirecteur liet eerder al tegenover RTV Oost weten de bevindingen van de curator te betwisten. Ze is dan ook in hoger beroep gegaan tegen het vonnis van de rechtbank Overijssel, waarin de zorgdirecteur werd veroordeeld tot terugbetaling van de zorggelden. Deze procedure loopt nog.

Dat de zorgdirecteur de anderhalve ton voorschot moet terugbetalen staat overigens los van dit hoger beroep.

Zorggeld teruggeëist

Onder de schuldeisers bevinden zich de gemeenten Enschede en Hengelo, die voor ruim 550.000 euro aan zorggelden terugeisen van Harmoniezorg. Dit bedrag is intussen opgelopen tot bijna zes ton.

De gemeenten hadden destijds een cliëntenstop afgekondigd omdat het zorgbureau zich niet had gehouden aan de eisen zoals de gemeenten die in de raamovereenkomst hadden gesteld. Daarop mochten geen nieuwe cliënten worden aangenomen.

Zorgonderzoek

RTV Oost heeft de afgelopen jaren uitvoerig onderzoek gedaan naar zorgaanbieders in Overijssel en mogelijke misstanden. Deze verhalen zijn terug te vinden in het dossier zorgonderzoek. Voor tips: [email protected].

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.