Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Draagvlak voor Hengelose coalitie met BurgerBelangen, VVD, D66, CDA en PvdA

Raadzaal hengelo EIGEN FOTO
Als de formatiefase volgens planning verloopt, dan kan een nieuwe Hengelo's college worden geïnstalleerd op 31 mei.
Beeld: 1Twente

Het proces om tot een nieuw Hengelose college te komen bestaande uit BurgerBelangen, VVD, CDA, PvdA en D66 gaat geheel volgens planning. De informatiefase moet uiterlijk op 18 mei worden afgerond, waarna de installatie van een nieuw college op 31 mei een feit kan zijn. Dit laat fractievoorzitter Han Daals van BurgerBelangen weten in een brief aan de gemeenteraad van Hengelo.

Daals liet eerder weten dat de voorkeur uitgaat naar een meerderheidscollege van vijf partijen met BurgerBelangen, VVD, CDA, PvdA en D66. In een tweede informatieronde heeft informateur Stefan Kuks vervolgens onderzocht of een meerderheidscollege van vijf partijen haalbaar is, met de door BurgerBelangen Hengelo uitgesproken voorkeur voor een college van BB, CDA, D66, PvdA en VVD. Volgens Kuks is dat het geval. "Uit de verkenning is duidelijk geworden dat er een goede vertrouwensbasis is voor samenwerking tussen de vijf genoemde partijen in een college voor de komende vier jaar."

Collegeprogramma op hoofdlijnen

Daals noemt de gesprekken de afgelopen weken 'zonder uitzondering positief'. "Ik heb vertrouwen dat een coalitie met deze partijen tot een evenwichtig en ambitieus collegeprogramma zal kunnen komen," zegt hij. "Wij gaan de komende weken verder met elkaar in gesprek. Op basis van deze gesprekken zullen wij een collegeprogramma opstellen dat nauw aansluit bij de in het informatieverslag, op basis van de met de raadsfracties gevoerde gesprekken, genoemde thema’s. Dit doen wij op hoofdlijnen en vanuit de taken en de rollen van het college, met daarbij maximale ruimte voor de agenda van de raad."

Kandidaat-wethouders

Informateur Stefan Kuks is door Burgerbelangen gevraagd om ook het formatieproces te begeleiden. De verwachting is dat op 31 mei een inhoudelijk collegeprogramma en de namen van de kandidaat-wethouders gepresenteerd kunnen worden.

Wie dat zijn, is nog gissen. Het ligt voor de hand dat de huidige wethouders Claudio Bruggink (D66) en Gerard Gerrits (VVD) weer zullen terugkeren in het college. Wie de kandidaat-wethouders voor de PvdA en CDA zijn, is nog onduidelijk. Marie-José Luttikholt (PvdA) sprak in maart in een vragenvuur bij 1Twente wel publiekelijk de ambitie uit graag wethouder te willen worden.

In de wandelgangen gaat inmiddels ook de naam rond van Jacqueline Freriksen als de beoogde wethouders-kandidaat voor BurgerBelangen, maar het is nog niet bekend of zij een dergelijk post ook ambieert. Freriksen lijkt een logische kandidaat en heeft een ruime ervaring bij een gemeentelijke organisatie. Ze werkt sinds 2005 bij de gemeente Almelo, de eerste jaren als manager HRM en informatisering. In 2013 stapte ze als manager over naar het Sociaal Domein.

Han Daals 4 Ernst Bergboer
Lees ook
BurgerBelangen Hengelo wil 'bestuurlijke vernieuwing' zonder de SP
Marcel elferink cda hengelo
Lees ook
Marcel Elferink is niet verkiesbaar, maar blijft CDA Hengelo trouw
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.