Als vanouds kregen zes Hengeloërs een koninklijke onderscheiding uitgereikt door burgemeester Sander Schelberg. Dit keer zonder anderhalve meter afstand. Vanaf vandaag mogen vijf Hengeloërs zich lid noemen en één mag voortaan door het leven als ridder. Onder de gedecoreerden zijn voorzitter Han Eulderink van Voedselbank Midden-Twente en oud-stadsdichter Marijke Agterbosch.
Het is alweer een tijdje geleden dat de lintjesregen zonder restricties kon worden gehouden. De burgerzaal zat dan ook weer gevuld als vanouds. De zes gedecoreerden zijn met een smoes naar het stadhuis gelokt door vrienden en familie. “In naam van de koning wordt er vandaag veel gelogen”, grapte burgemeester Sander Schelberg tijdens zijn toespraak.
Onder de gedecoreerden is Marijke Agterbosch (75). Zij mag zich vanaf vandaag Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. “Het is een enorme waardering”, zegt Agterbosch. Zij is een bekend gezicht in Hengelo; zo is zij stadsdichter geweest en ook nachtburgemeester.
Naast haar inzet bij Hengelo Leest, is zij ook actief als begeleider bij AterlierZ. Dit is een atelier waar cliënten van Aveleijn met kunst bezig zijn. Ook zet de Hengelose zich al jaren in voor vluchtelingen. In 2016 ving zij zelf twee Syrische vluchtelingen op: “Vluchtelingen komen hier met niks en hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt. Ik kan dan niet over mijn hart verkrijgen om niets te doen”, aldus Agterbosch.
Ook oud-raadslid Roel Kok kreeg een lintje uitgereikt door burgemeester Schelberg. Door een zogenaamde afspraak met Claudio Bruggink is Kok vanaf de camping naar het stadhuis gelokt. “Het was echt een verassing. Ik had een afspraak met de wethouder over een duurzaamheidsproject bij onze club”, zegt Kok. De Hengeloër staat op de camping met familie en kleinkinderen. “We staan bij het Giga Konijnenhol. De kleinkinderen vinden dat prachtig.”
Kok zet zich al jaren met hart en ziel in voor voetbalvereniging ATC’65. Hij heeft zo'n beetje alle functies vervuld bij de club: “Behalve penningmeester, want ik ben niet zo goed met cijfertjes”, lacht Kok. Naast ATC '65 is Kok ook actief bij stichting Storkiaan en de buitenschoolse opvang van Pius X. Daarnaast is Kok ook verslaggever bij 1Twente radiosportprogramma Sportlijn. “Het lintje is voor iedereen die actief is bij ATC en bij stichting Storkiaan”, aldus Kok.
Voorzitter Han Eulderink van Voedselbank Midden-Twente kreeg ook een onderscheiding. Eulderink (69) is vanaf 2007 bestuurslid en teamcoördinator bij de Voedselbank Midden Twente. Na verschillende taken als inpakker en voorraadbeheerder werd hij bestuurslid. Ook Alfons Harink uit Beckum kreeg het eremetaal opgespeld. Harink is al sinds 1980 vrijwilliger bij TVO. Ook is Harink vrijwilliger bij het radioprogramma Sportlijn.
Toon Wentink (68) was zestien jaar bestuurslid, penningmeester en voorzitter bij Stichting Zomerfeesten Beckum. Vanaf 1988 is hij bestuurslid, penningmeester en voorzitter bij de Algemene Rooms Katholieke Kerstboom Vereniging Beckum. De stichting heeft als doel om meerdere verlichte kerstbomen in Beckum te krijgen. Relker (77) is bestuurslid bij TCOV (Twents Christelijke Oratorium Vereniging). Ze organiseert concerten, maakt de maandelijkse nieuwsbrieven en onderhoudt goede contacten met de leden.