Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Wijkracht Hengelo druk opzoek naar vrijwilligers voor Oekraïense vluchtelingen

Wijkracht is dringend op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen in het voormalige stadskantoor aan de Hazenweg. Vrijdag arriveren de eerste vijftig vluchtelingen. Coördinator Tijske Dekker van Wijkracht was afgelopen maandagmiddag te gast bij 1Twente Vandaag, zij werft de vrijwilligers.

Pool van vrijwilligers

Naar verwachting komen er 250 vluchtelingen in het stadskantoor, waarvan een groot aantal tot zeker eind dit jaar zullen verblijven. Tijske Dekker vertelt: “We moeten een behoorlijke tijd opvullen, daarom zijn we druk opzoek naar een pool van 100 tot 150 vrijwilligers. Zo hebben we ze nodig als gastheer/vrouw, voor de maaltijdrondes, het recreatieteam en voor de spreekuren. We vinden het heel belangrijk dat de vluchtelingen zich hier welkom voelen, daarom zijn enthousiaste vrijwilligers hard nodig.”

Tijdblokken

Als vrijwilliger zit je niet de hele dag onder de pannen, er wordt gewerkt met tijdblokken. Je kan je voorkeur geven voor de taken, maar er kan ook gewisseld worden met elkaar, die vrijheid is er. “We hebben al zo'n 100 aanmeldingen, waaronder veel gepensioneerden, maar ook een aantal jongeren. Zij willen graag wat betekenen voor de vluchtelingen en de stad,” aldus de coördinator.

Luisterend oor

Als vrijwilliger hoef je geen professionele achtergrond te hebben, vaak is een luisterend oor als heel wat waard. Als er nood aan de man is worden er mensen bij betrokken die hiervoor opgeleid zijn. Wel wordt van alle vrijwilligers een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) verwacht.

Tolk

Als Nederlander is het natuurlijk lastig te communiceren met de Oekraïners, daarom wordt er gebruik gemaakt van tolken. “We hebben inmiddels al een aantal mensen uit onder andere Rusland, die kunnen tolken en vertalen. Gelukkig spreken veel jonge mensen uit Oekraïne Engels of Duits, dus dat is erg prettig.”

De verwachtingen

“Het is voor iedereen onduidelijk hoe de toekomst eruit gaat zien voor de Oekraïners, de zorgen kunnen nog jaren meegaan. Het zal zomaar kunnen dat ze hier, in Hengelo, nog een lange tijd verblijven. Gelukkig hebben heel veel vrijwilligers zich al gemeld, zonder hen zouden we niet kunnen functioneren. Ik ben heel enthousiast over de aankomende weken.”

icon_main_info_white_glyph

Aanmelden

Je kan je aanmelden als vrijwilliger via: servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl

Of door te mailen naar: [email protected]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.