Julius Tuwei wint jubileumeditie Enschede Marathon, Maurine Chepkemoi verbreekt parcoursrecord bij vrouwen

Julius Tuwei wint Enschede Marathon 2022
Beeld:

Julius Tuwei heeft zondagmiddag de 75-jarige en 52ste Enschede Marathon gewonnen. De Keniaan kwam over de finish na 2 uur, 7 minuten en 42 seconden. Daarmee verbreekt hij op 22 seconden na niet het parcoursrecord van Stephen Kiprotich uit 2011. Keniaanse Maurine Chepkemoi liep wél een parcours- en zelfs een racerecord bij de vrouwen met een tijd van 2.21,08 en wint daarmee liefst 20.000 euro.

Enock Onchari eindigde bij de mannen op de tweede plek, de derde plaats is voor Tadu Abate. Bij de dames finishten Flomena Daniel en Alemtsehay Asefa als respectievelijk nummer twee en drie.

Snelste Nederlander op de marathon was Geart Jorritsma in 2.23,32. Bertine de Vries kwam als eerste Nederlandse vrouw over de streep.

10.000 + 10.000 euro

De winnaars van de Enschedese marathon nemen elk 10.000 euro prijzengeld naar huis. Voor Chepkemoi geldt dat daar nóg eens 10.000 euro bij op komt, omdat ze óók het racerecord van Katharina Steinruck heeft verbroken (2.25,59). De Duitse liep die tijd vorig jaar op Vliegbasis Twenthe, tijdens de NN Mission Marathon.

Maurine Chepkemoi loopt parcours en racerecord bij Enschede Marathon 2022
Maurine Chepkemoi loopt parcours- en racerecord
Beeld:

Het extra prijzengeld voor een racerecord stelde de organisatie beschikbaar vanwege het 75-jarig jubileum van de Enschede Marathon.

Enschede Marathon 75 jaar

Bij de halve marathon ging de tweede plaats naar een loper die een thuiswedstrijd had: Enschedeër Niels te Pas liep de 21 kilometer in 1.07,46. De winst op die afstand was voor de Belg Rik Thijs.

Dit jaar liepen er ruim 13.500 deelnemers van 36 verschillende nationaliteiten mee op alle afstanden.