Verschillende bewoners van de Hengelose wijk Groot Driene zeggen te zijn bestolen tijdens de renovatie van hun woning. Een aantal van hen wijst met de vinger naar de mensen die het werk verricht hebben. Zowel politie als verhuurder Welbions zegt hier niet zoveel mee te kunnen. Gwen Lemmens is dochter van een van de gedupeerden. Zij was vrijdag 22 april te gast bij 1Twente Vandaag.
De dochter van de 86-jarige Miny Lemmens trok aan de bel toen ze merkte dat haar moeder, die aan de Willem de Merodestraat woont, was beroofd van sieraden. Gwen Lemmens vertelt: "Die zaten in een metalen kistje dat ze op haar slaapkamer bewaarde. Al het goud was eruit gehaald. Een enkel zilveren kettinkje was achtergebleven."
Medio vorig jaar begon Welbions met de grootschalige renovatie van de circa vijftig jaar oude woningen in de naoorlogse woonwijk. Weg met alle asbest onder het dak, goede isolatie in de strijd tegen hoge stookkosten en een prettiger leefklimaat. Dat was de belofte die de wooncorporatie hen deed.
Een deel van de wijk is inmiddels onder handen genomen, maar volgens Gwen Lemmens hebben de arbeiders niet alleen het asbest verwijderd: "Kijk, ik kan niks hard maken, maar zeker tien bewoners missen sieraden, oude munten en zelfs contant geld. In het geval van mijn moeder gaat het om meer dan tienduizend euro. Aangezien ze haar spulletjes niet extra heeft verzekerd, keert de verzekeraar maar vijfduizend euro uit. Dat valt de verzekeraar niet te wijten, dat staat gewoon in de kleine lettertjes. Dat bedrag hebben ook andere gedupeerden uitgekeerd gekregen."
Wel uit Lemmens verwijten richting de wooncorporatie: "Vanaf dag één ben ik voorgelogen. Toen ik ze vertelde over de diefstal uit mijn moeders woning kreeg ik te horen dat er nooit eerder iets dergelijks was voorgevallen bij een renovatie. Achteraf bleken er nog negen gevallen te zijn. Negen! En als mensen nu de keuze hadden gehad, maar elke huurder werd gedwongen mee te doen: "De enige keuze die ze hadden was tijdelijk ergens anders bivakkeren of twee weken lang verblijven in je huis, terwijl bouwvakkers in en uit liepen. Mijn moeder koos voor het laatste."
Ervan uitgaande dat de bewoners de waarheid spreken, is de vraag nu wie deze diefstallen gepleegd hebben. Lemmens wijst naar de arbeiders of naar mensen die door hen getipt zijn. Hoofdaannemer Nijhuis Bouw uit Enschede had volgens haar zijn mensen moeten screenen: "Ze werken veel met zzp'ers, er werken Polen en Roemenen mee in dit project. Ik wil niemand valselijk beschuldigen, maar wil de mensen wél waarschuwen dat ze hun waardevolle spullen uit huis verwijderen, voordat ze de deuren open zetten. Het zijn ook uitsluitend ouderen die gedupeerd zijn. Mensen van boven de 70, soms zelfs boven de 90. Die zijn vaak wat naiëf of in elk geval goed van vertrouwen en durven de werknemers nergens op aan te spreken."