Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Welbions over seriediefstal Groot Driene: 'Bewoner is zelf verantwoordelijk'

Diefstal inbraak PIXABAY
Welbions herkent zich niet in het verhaal van verschillende bewoners van Groot Driene over de diefstal van kostbare spullen uit hun woning, mogelijk gepleegd tijdens renovatiewerkzaamheden.
Beeld: Pixabay

Welbions herkent zich niet in het verhaal van verschillende bewoners van Groot Driene over de diefstal van kostbare spullen uit hun woning, mogelijk gepleegd tijdens renovatiewerkzaamheden. Gwen Lemmens, dochter van een van de gedupeerden, legt de zwarte piet neer bij de Hengelose wooncorporatie en bij hoofdaannemer Nijhuis Bouw, maar Welbions vindt dat te gemakkelijk gesteld: “Uiteindelijk is de bewoner zelf verantwoordelijk voor het verwijderen of beschermen van eigendommen tijdens de werkzaamheden.”

De woordvoerder wil allereerst benadrukken het vervelend te vinden dat er spullen gestolen zijn bij de huurders: “Dat is voor iedereen die dit overkomt heel naar. Er zijn bij ons vier meldingen bekend van bewoners die aangeven spullen of geld te missen. Ook weten we van een inbraak waar geen spullen meegenomen zijn. Daarbij is er een ruit ingetikt.”

De woordvoerder laat weten dat het verhaal dat in de media is verschenen niet rijmt met de informatie die de wooncorporatie heeft: “Wij hebben van twee bewoners andere informatie gekregen dan door de media is opgetekend. Zij vertelden ons dat ze de toenmalige huishoudelijke hulp verdachten van de diefstal. Overigens, als wij een melding krijgen, gaan we natuurlijk in gesprek met de bewoner en we vragen om aangifte te doen bij de politie. Want alleen de politie kan er onderzoek naar doen.”

Gwen Lemmens Ernst Bergboer
Lees ook
Hengelose Gwen Lemmens over gevolgen diefstal: 'Je ziet m'n moeder aftakelen'

Extra maatregelen

De woordvoerder van Welbions kijkt er van op dat meer dan vier bewoners spullen missen: “We vragen de bewoners om het bij ons te melden en om aangifte te doen. Als we deze informatie hebben, kunnen we actie ondernemen. Met nieuwe informatie kunnen we weer in overleg met politie en aannemer om te kijken of er extra maatregelen nodig zijn. Die maatregelen zouden dan vooral gericht zijn op het voorkomen dat anderen de bouwplaats betreden. En we kunnen bewoners er nogmaals op wijzen dat zij hun waardevolle spullen goed opbergen. Maar dan hebben we wel die informatie nodig. En die hebben we op dit moment niet.”

Welbions heeft uitgebreid contact met de politie sinds de eerste meldingen vorig najaar: “Vervolgacties hebben we toen niet ingezet, omdat de politie ervan uit ging dat het op zichzelf staande incidenten waren. Bij andere groot onderhoudprojecten van de laatste twee jaar zijn bij ons geen meldingen gedaan dat er waardevolle spullen vermist werden.”

““Wij geven voorafgaand aan de werkzaamheden aan dat mensen kostbare en persoonlijke spullen goed dienen op te bergen of af te dekken.”

'Vervelende incidenten'

Welbions zegt dit soort vervelende incidenten te allen tijde te willen voorkomen door bewoners goed in te lichten: “Wij geven voorafgaand aan de werkzaamheden aan dat mensen kostbare en persoonlijke spullen goed dienen op te bergen of af te dekken. Ook gaat een collega langs om allerlei zaken door te spreken. Uiteindelijk is de bewoner zelf verantwoordelijk. Welbions wijst aansprakelijkheid bij diefstal af. Dat klinkt heel zakelijk, maar dat stemmen we echt goed af van tevoren.”

Mocht een bewoner een medewerker van Welbions of van een ingeschakeld bedrijf op heterdaad betrappen, dan wordt uiteraard aangifte gedaan: “Wij en de door ons ingeschakelde bedrijven willen op geen enkele manier geassocieerd worden met diefstal. Diefstal door een medewerker is totaal onaanvaardbaar.”

““Een verband kan niet worden uitgesloten, maar staat zeker ook niet vast.””

Aanknopingspunten

De politie laat desgevraagd weten bekend te zijn met diefstallen aan de Willem de Mérodestraat (maart 2022), Willem van Harenstraat (februari 2022), Anthonie Donkerstraat (oktober 2021) en Herman Gorterstraat (augustus/september 2021). Een woordvoerder: “In alle zaken is aangifte opgenomen, maar helaas is er niemand aangehouden.” Bij iedere zaak wordt gekeken naar zogenoemde ‘opsporingsindicatie’. Met andere woorden: er moeten aanknopingspunten zijn, bijvoorbeeld een kenteken of vingerafdrukken. “Wanneer die ontbreken kunnen we ervoor kiezen om verder onderzoek te staken. Ook in al deze zaken is nadrukkelijk gekeken naar eventuele aanknopingspunten, maar helaas nog zonder resultaat.” De politie behandelt deze zaken als losstaande incidenten: “Een verband kan niet worden uitgesloten, maar staat zeker ook niet vast.”

icon_main_info_white_glyph

Tips?

Over de buit doet de politie geen uitlatingen, omdat het om zogeheten ‘daderinformatie’ gaat. Mochten mensen tips hebben, dan kunnen ze die melden via 0900-8844 of volledig anoniem via 0800-7000.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.