Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Bataafs Lyceum winnaar van Scholierendebat Hengelo

Vanaf je zestiende moet je je rijbewijs kunnen halen, er moet een kerncentrale komen in Hertme en Hengelo en Enschede moeten fuseren tot 'Henschelo'. Dit zijn zomaar drie stellingen die afgelopen donderdag op tafel kwamen tijdens het scholierendebat, waarin vier Hengelose scholen met elkaar de strijd aan gingen. Het Bataafs Lyceum won glansrijk.

Goede voorbereiding

Leerlingen van het Twickel College, Lyceum De Grundel, het Bataafs Lyceum en het Montessori College Twente namen het tegen elkaar op. De scholieren bedachten zelf de zes stellingen en bereidden zich vooraf goed voor: “We hebben alle stellingen uitgewerkt met voor"- en tegenargumenten, vervolgens uitgeprint en zo hadden we een boekje met alle argumenten en stellingen”, vertelt één van de scholieren.

360 graden debat

De laatste twee rondes verliepen volgens een 360 graden-debat. Tijdens dit debat wisselen de teams een aantal keer op een onverwacht moment van standpunt. Een van hen vertelt: “Ik vond dit echt het leukste om te doen. Met een goede voorbereiding kun je perfect in de rol van voor- danwel tegenstander kruipen.”

Jury

Een jury, onder leiding van voorzitter Leon van de Deure van het Debatbureau, wethouder onderwijs Claudio Bruggink en journalist Michel Hasselerharm, beoordeelde de scholieren. Er werd gekeken naar teamwork, argumentatie en presentatie. Burgemeester Sander Schelberg leidde het debat en zorgde ervoor dat iedereen aan het woord kwam.

Winnaar

Het Bataafs Lyceum werd uiteindelijk de grote winnaar van het scholierendebat, op de voet gevolgd door De Grundel. De teamcaptain van het 'Bataafs' vertelt trots: “We zijn super blij dat we gewonnen hebben. We hebben ons heel goed voorbereid en hebben er veel tijd ingestoken.”

Cheque

Het Bataafs Lyceum ontvangt een wisselbeker en een cheque van 250 euro, te besteden aan het bevorderen van de debatcultuur op school. Verder krijgt ieder team een rondleiding door het stadhuis met een beklimming van de stadhuistoren aangeboden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.