Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelo bereidt zich voor op de komst van 250 Oekraïense vluchtelingen

De gemeente Hengelo start vanaf volgende week met de opvang van Oekraïense vluchtelingen in het voormalige stadskantoor aan de Hazenweg. Het gebouw wordt op dit moment geschikt gemaakt voor de opvang. Er komen eerst zo'n zestig vluchtelingen, maar daarna wordt er opgeschaald en komen er nog circa tweehonderd vluchtelingen bij.

Voorbereidingen

In heel Twente worden 2000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. De gemeentes kijken samen in goed overleg waar dat het beste kan. Het voormalige stadskantoor aan de Hazenweg in Hengelo biedt veel ruimte. De gemeente is al twee weken druk bezig met samenwerkingspartners om alles in te richten. "Dat is 'a hell of a job,' maar het gaat lukken," zegt burgemeester Sander Schelberg.

"Heel veel medewerkers zijn daar nu heel hard mee bezig. Het is een kantoorgebouw waar we van verschillende kamers wel een woon- of slaapkamer kunnen maken door er bedden in te zetten, maar er moeten ook douches komen. Die komen in dat geval buiten. Dat gaan we op een nette manier doen."

Oproep

Op het jaarlijkse Vrijwilligersevent deed Schelberg dinsdagavond een oproep aan Hengelose vrijwilligers om te komen helpen bij alles wat nog nodig is. "Dat heb ik gedaan omdat we echt nadrukkelijk willen zorgen dat de mensen een warm welkom krijgen. Er zijn echt veel mensen nodig die enkele uren of enkele dagen per week willen helpen."

“Het is een kantoorgebouw waar we van verschillende kamers wel een woon- of slaapkamer kunnen maken door er bedden in te zetten, maar er moeten ook douches komen. Die komen in dat geval buiten. Dat gaan we op een nette manier doen.”

Dagbesteding

Die hulp kan van alles zijn, van het serveren van eten tot meegaan naar de dokter. Mensen die iets willen doen, kunnen zich altijd melden, dan wordt gekeken op welke manier zij iets kunnen betekenen.

Over een paar weken zijn ook mensen nodig die kunnen helpen met activiteiten en sport en spel. "We bieden opvang, dat gaan we ook doen. We zorgen voor alles, een natje en een droogje, maar we moeten die mensen ook een dagbesteding bieden."

Naast helpende handen zijn er ook spullen nodig, met name spullen voor kinderen en babyartikelen, zoals badjes, commodes, kinderstoelen, ledikantjes. De gemeente Hengelo heeft een speciale pagina waarop is te zien wat er allemaal wordt gevraagd,

Aanmelden

Vrijwilligers kunnen zich in Hengelo melden bij Wijkracht of hun contactgegevens sturen naar [email protected]. De gemeente zorgt dan dat er contact wordt opgenomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.