Verkeer
Stuur appje
Zoek

BurgerBelangen Hengelo wil 'bestuurlijke vernieuwing' zonder de SP

Raadzaal raadszaal gemeente hengelo FOTO GEMEENTE HENGELO
BurgerBelangen Hengelo wil een coalitie met VVD, D66, CDA en PvdA.
Beeld: 1Twente

Het woord bestuurlijke vernieuwing viel gister vaak tijdens de bijeenkomst over het informatieproces. Volgens fractievoorzitter van BurgerBelangen Han Daals is bestuurlijke vernieuwing nodig om de uitdagingen van de komende jaren op te lossen. “We hebben een aantal grote thema's, die we moeten aanpakken en daar hebben wij bestuurlijke vernieuwing voor nodig.” Dit heeft grote gevolgen voor de SP, die buitenspel is gezet bij de vorming van een nieuw college.

Meerderheid van vijf partijen

Informateur Stefan Kuks heeft gedurende drie weken gesprekken gevoerd met alle dertien fracties. Zoals beloofd kwam hij voor Pasen met een conclusie. Hij noemt een coalitie met BurgerBelangen en VVD ‘een noodzakelijke basis’. Uit die gesprekken kwam Kuks met drie mogelijke coalitievormen. De eerste optie was een minderheidscoalitie van vier partijen met 18 zetels. De tweede optie een krappe meerderheidscoalitie van vier partijen met een nipte 19 zetels en als laatste een meerderheidscoalitie met vijf partijen en een ruime meerderheid.

‘Bestuurlijke vernieuwing’

Na de presentatie van de informateur nam BB-fractievoorzitter Han Daals het woord. Daals ziet het liefst een coalitie met VVD, D66, CDA en PvdA en dus niet met de SP. Volgens Daals moeten er keuzes gemaakt worden en moet er een bestuurlijke verandering komen. “We staan de komende jaren voor grote uitdagingen. Op basis van de samenwerking van de afgelopen jaren en de partijprogramma’s hebben we een keuze gemaakt”, zegt Daals.

De SP is sinds 2010 onderdeel geweest van het college. Volgens Daals is de bestuurlijke vernieuwing moeilijker te realiseren met de SP: “We hebben de laatste jaren gezien dat de SP de bestuurlijke vernieuwing niet hoog in het vaandel heeft staan. Ze werken meer vanuit de partij in plaats vanuit de raad”, zegt Daals. Hij vindt dan ook dat de hele raad samen een agenda moet vaststellen voor de komende jaren, de zogenaamde raadsagenda.

Stadhuis britttenhoeve
Lees ook
SP Hengelo: 'Zonder inhoudelijke reden buiten college gehouden'

'Inwoners centraal'

Die raadsagenda is volgens Kuks van groot belang: “De partijen moeten samen de raadsagenda gaan vaststellen.” In zijn gesprekken met de partijen is een zestal thema’s geformuleerd. Met deze thema’s moet de raad de komende jaren aan de slag, aldus Kuks. Het gaat om woningbouw, draagvlak voor de duurzame inrichting van Hengelo (de energietransitie), beheersbare zorg en welzijn, leefbaarheid in de wijken, herkenbare identiteit van de stad en focus op toekomstbestendige ontwikkeling. Ook benadrukt Kuks één extra thema: inwoners moeten centraal staan. Volgens de informateur moet de communicatie tussen politiek en inwoners beter en moet er meer worden gedaan aan participatie.

Windmolens

Eén van de heikele punten tijdens de verkenning is de discussie omtrent windmolens. BurgerBelangen heeft zich altijd fel uitgesproken tegen de komst van windturbines binnen de gemeentegrenzen. De meningen over de molens lopen binnen de mogelijke coalitie sterk uiteen; D66 bijvoorbeeld is vóór en ook de PvdA zegt niet op voorhand 'nee' tegen deze dingen. Het gaat een flinke klus worden om alle partijen op één lijn te krijgen.

‘Meer draagvlak creëren’

Als onderdeel van die vernieuwing moet de inwoner centraal staan. “Het vertrouwen in de politiek is laag; de opkomst tijdens de verkiezingen is daar een voorbeeld van. We moeten meer de wijken in, als partij, maar ook als gemeenteraad”, zegt Daals. Volgens de BurgerBelangen-voorman moet de inwoner meer worden betrokken bij de plannen voor de stad: “We moeten meer aan participatie doen, zoals ook gedaan is bij de ontwikkeling van het marktplein. Op die manier creëer je meer draagvlak. Dat is ontzettend belangrijk”, aldus Daals.

18 mei

De raadsagenda moet de komende weken verder vorm krijgen en ook worden er onderlinge gesprekken gevoerd tussen de voorgestelde coalitiepartijen. Het informatieproces moet op 18 mei voltooid zijn. Daarna kan er worden begonnen met de formatie. Eind mei kunnen de wethouders dan gepresenteerd worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.