Jurrian van Dongen heeft met zijn lied ‘Gimme some skin’ de Willem Wilminkprijs in de wacht gesleept. De uitreiking van de tweejaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige kinderlied vond zondagavond plaats tijdens een gala-avond in de Enschedese Grote Kerk.
De publieksprijs was voor relatieve nieuwkomer in kinderliedjesland Robert Ramaker, die in het afgelopen jaar voor het eerst een kinder-cd uitbracht. De meeste onlinestemmen op de drie genomineerde liedjes gingen naar een nummer op dat album: ‘De machinist’. Dirk Scheele kreeg de oeuvreprijs, die dit jaar voor het eerst werd uitgeloofd.
Het was niet voor het eerst dat Van Dongen genomineerd werd voor de kinderliedjes-award. Of voor die andere kinderliedsjesprijs, de Annie M.G. Schmidtprijs. Geen wonder. Van Dongen schrijft met de regelmaat van de klok voor het welbekende kinderprogramma ‘Klokhuis’ en dat betekent dat hij ieder jaar wel een aantal fijne liedjes in te zenden heeft.
Dit was wel zijn eerste Willem Wilmink-juryprijs. “Echt fantastisch”, zei hij na afloop. “Wilmink is altijd een enorme inspiratiebron geweest en dan deze prijs hier, in zijn stad, uitgereikte te krijgen…” Bij kritisch doorvragen bleek dat hij dat hij dat niet zei om iets aardigs tegen Enschedeërs te zeggen. “Nee, echt. Ik ben Wilmink min of meer opgevolgd bij Klokhuis. Hij stopte, ik begon. Ik ben hier echt heel blij mee.” Wimink’s magie zat ‘m, volgens Van Dongen, in de kleine dingen waarover hij schreef. Heel dicht op de belevingswereld.
De Annie M.G. Schmidtprijs wordt toegekend aan het beste Nederlandse theaterlied. De Enschedese Willem Wilminkprijs is de Grammy voor het beste Nederlandse kinderlied.
Iets vergelijkbaars geldt voor Jan Groenteman, die de muziek bij de tekst van Van Dongen schreef. Groenteman noemt Harry Bannink als groot voorbeeld. In de Grote Kerk werd het lied vertolkt door Wilminks Kweek. Het origineel was te zien en te horen in Klokhuis, uitgevoerd door de stoere cowboys Maarten Heijmans, Rop Verheijen en Jesse Mensah.
‘Gimme some skin’ is een ode aan de huid, dat grootste van alle organen waar we in de voorbije twee jaar maar weinig mee mochten. ‘Een teder pleidooi voor elkaar mogen aanraken, wonderlijk actueel na twee jaar anderhalve meter afstand houden’, staat er in het juryrapport.
Ramaker’s ‘De machinist’ gaat over een op hol geslagen trein, die van Vlissingen tot Rodeschool - in het noordelijkste puntje van Groningen - allerlei Nederlandse plaatsen aandoet. Een aardrijkskundeles op rijm en muziek.
Oeuvreprijswinnaar Scheele gaat al ruim een kwart eeuw mee als kinderliedjesschrijver. Scheele startte als muziektherapeut voor verstandelijk beperkte kinderen. De eerste liedjes die hij schreef, waren voor zijn leerlingen.
De uitreiking van de drie prijzen was tevens de afsluiter van de Kindermuziekwerk 2022 en het internationale Big Bang Festival, met Enschede als enige deelnemende stad in Nederland.