Verkeer
Stuur appje
Zoek

Baas boven Baas: Kinderen zien met eigen ogen de kwetsbaarheid van vrijheid

Om de jeugd even stil te laten staan bij het belang en de breekbaarheid van vrijheid verzorgde de gemeente Hengelo op donderdag 7 april het Baas boven Baas festival. In het stadhuis stonden die middag 200 Hengelose bassischoolkinderen stil bij wat vrijheid voor hen betekent. Er waren workshops en zowel de oorlog van toen (Tweede Wereldoorlog) als de oorlog van nu (Oekraïne) waren nadrukkelijk onderwerp van gesprek.

'Baas boven de bazen'

Burgemeester Sander Schelberg is een van de bedenkers van het concept Baas boven Baas: “We maken hiermee kinderen de baas boven de bazen. We willen dat ze op deze manier actief meedenken over het gemeentelijke beleid. Of het nu gaat om groenbeheer of wijkgebouwen of zoals nu om hoe we stilstaan bij oorlog en geweld en de vrijheid vieren. Dat doen ze vandaag door te schilderen, toneel te spelen en met elkaar te praten. Het doel van deze middag is dat de kinderen zelf gaan nadenken over het thema vrijheid.”

'Niet vanzelfsprekend'

Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, laat de oorlog in Oekraïne nu zien. Tanja Karda woont al jaren in Hengelo, maar heeft Oekraïense roots: “De gebeurtenissen in Oekraïne gebruiken we in de workshop om de kinderen duidelijk te maken waarvoor het land vecht, namelijk vrijheid. Oorlog is in elk geval niet de manier om conflicten met elkaar op te lossen”, vertelt Tanja, die als gezinsbegeleider ook in het dagelijks leven veel met kinderen werkt. Tanja heeft haar Oekraïense vriendin Oksana meegenomen naar het festival. Oksana is naar Hengelo gevlucht met dochter Margo, het petekind van Tanja.

“Oorlog is in elk geval niet de manier om conflicten met elkaar op te lossen.”

Henry Porter

Noemar Reinita verzorgt een rapworkshop: “Bij deze workshop wil ik de kinderen de basis van rappen laten zien, een vorm van creativiteit. Ik wil de kinderen laten zien dat ze vrij zijn in wat ze doen en door creativiteit kun je groter worden.”

De bassischoolkinderen krijgen de hele middag creatieve workshops, konden schilderen, graffitikunst maken en in gesprek gaan met mensen als Margo, maar ook met Henry Porter, een van de laatst nog levende bevrijders van Hengelo in 1945. Porter, 96 jaar inmiddels: “Ik vind het erg belangrijk dat kinderen leren over vrijheid. Door zelf naar dingen te vragen, krijgen ze de goede antwoorden." Hij is na de oorlog gebleven dankzij de liefde: "Ik heb het hier altijd goed gehad. Ik heb al 70 jaar een mooie, knappe vrouw. Wat wil je nog meer?”

Baas boven baas oekraiens gezin 2022
Tanja (links) heeft haar Oekraïense vriendin Oksana meegenomen naar het festival. Oksana is naar Hengelo gevlucht met dochter Margo (rechts), het petekind van Tanja.
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.