De Hel van het Noorden, La Primavera, Vlaanderens mooiste, La Doyenne en de Koers van de Vallende Bladeren. Dat zijn de prachtige bijnamen van de vijf grootste eendaagse wielerwedstrijden. Hengeloër Roy Schriemer schreef mee aan het boek ‘Koningen van de Wielerklassiekers’, over deze monumenten. Een boek dus over de roemruchte geschiedenis van Parijs-Roubaix, Milaan-San Remo, De Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en De Ronde van Lombardije.
Het zijn stuk voor stuk wedstrijden die al even meegaan. Luik-Bastenaken-Luik staat al sinds 1892 op de kalender en is daarmee al 130 jaar oud. De andere vier mogen ook gerust bejaard genoemd worden: Parijs-Roubaix wordt sinds 1896 verreden, de Ronde van Lombardije sinds 1905, Milaan-San Remo sinds 1907 en de Ronde van Vlaanderen sinds 1913. De 'mannenversies' zijn wat lengte betreft allemaal boven de 250 kilometer, zodat alleen de allersterksten kans maken op de overwinning.
Schriemer wist al heel veel van deze wedstrijden, maar stuitte ook op een paar anekdotes die hij nog niet kende: "Dat vind ik het mooist aan het schrijven van dit soort verhalen. Dat je soms wel iets weet, maar niet het hele verhaal kent."
Een mooi voorbeeld is dat over de enige Nederlandse winnaar van de Waalse Pijl, de wedstrijd die steevast eindigt met een monsterlijke beklimming van de 121 meter hoge Muur van Huy. Daarbij moeten de renners de laatste 1.300 meter een helling met een stijgingspercentage van 10% bedwingen, met uitschieters naar de 19%. Schriemer: "De 86e editie van die koers ging niet geheel zonder slag of stoot naar de latere winnaar Joop Zoetemelk. Hij nam namelijk net na de boog voor de laatste kilometer een verkeerde afslag. Daar kwam hij pas achter toen hij geen gejoel meer hoorde, waarop hij snel omkeerde. De Belgen waren niet zulke fans van hem, maar dat leverde hem uiteindelijk dus wel de winst in de koers op. Dat zijn de mooiste verhalen, vind ik."
Het boek gaat niet alleen over deze vijf monumenten. Ook komen er andere eendaagse wedstrijden aan bod, zoals bijvoorbeeld de Amstel Gold Race (de enige Nederlandse klassieker), Parijs-Tours en Strade Bianche.
Laatstgenoemde bestaat nog maar 15 jaar, maar winst in die Italiaanse wedstrijd betekent nu al écht iets, weet Schriemer: "Vanwege de vele stukken over gravel is het een koers die zowel in figuurlijke als letterlijke zin stof doet opwaaien. Het is weliswaar geen monument, maar menig renner en volger van de koers vindt het prima in het rijtje van de bovengenoemde vijf passen."
Kijk alleen al naar de grootste namen in het rijtje der winnaars van de laatste jaren: Fabian Cancellara (2012, 2016), Michał Kwiatkowski (2014, 2017), Zdeněk Štybar (2015), Julian Alaphilippe (2019), Wout van Aert (2020), Mathieu van der Poel (2021) en Tadej Pogačar (2022). Het zijn ook vrijwel allemaal mannen die goed uit de voeten kunnen in het veld. Van Schriemer past-ie best tussen de klassiekers: "Het enige probleem is dat het een vrij jonge koers is.”
Het boek ‘Koningen van de Wielerklassiekers’ telt ruim 200 pagina's, bevat tal van prachtig foto's en kost 21,95 euro. Het is te koop via alle boekwinkels.