Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Studieboeken huren in plaats van kopen: Books on Budget uit Enschede wil het mogelijk maken

Het is een pijnpunt voor menig student: de aanschaf van studieboeken. De boeken kosten honderden euro’s terwijl ze meestal niet voor de volledige studieperiode relevant zijn. Maar wat nou als je een boek die je maar drie maanden nodig hebt, voor diezelfde tijd huurt? Dan zouden de kosten veel lager kunnen uitvallen. Omdat zo’n service nog niet bestond in de regio, besloten enkele studenten van Universiteit Twente er zelf een op te richten. “Studieboeken zijn veel te duur, dat kan anders.”

Bas Vreeman, Jeroen Welles en Bjorn Oude Roelink zijn de oprichters van Books on Budget. Tijdens een zoektocht naar manieren om goedkoper aan boeken te komen, kwam het idee van een leenservice voorbij “In de V.S. bestaan dit soort diensten al. Voor Nederlandse studenten is het niet mogelijk om boeken te huren,” zegt Jeroen Welles

Tweedehands

Volgens eigen berekeningen geven de scholieren die klant worden bij Books on Budget, 75 procent minder uit aan hun boeken. De kosten worden per maand afgeschreven, waarbij er van tevoren een afspraak wordt gemaakt over de huurtijd. Op dit moment krijgen de beginnende ondernemers hun collectie aan studieboeken door ze tweedehands op te kopen. “Je ziet vaak dat boeken van een vak dat al behandeld is, verfstoffen in de kast of op een zolder,” zegt Welles.

“Wij benaderen die studenten zelf op de campus om ongebruikte studieboeken op te kopen. Deze kunnen wij vervolgens weer verhuren.” Wat bij deze bedrijfsstrategie een probleem kan opleveren, is het aantal verschillende drukken van de studieboeken. Bij het inkopen van een gebruikt boek, bestaat de kans dat in het nieuwe jaar een andere versie van het boek vereist is. Volgens Welles levert dit in de meeste gevallen geen problemen op, omdat de inhoud van de boeken hetzelfde blijft. “Bij rechten zal het wat moeilijker gaan, omdat het wetboek jaarlijks verandert.”

Toekomst

Books on Budget kan op een hoop interesse rekenen vanuit de campus. Klanten vinden blijkt tot dusver nog een grotere uitdaging te zijn. Desondanks is het vertrouwen hoog en zijn de ambities groot. “Over drie jaar willen we alle studenten aan de Universiteit Twente van boeken voorzien,” zegt Welles. “In de tussentijd kijken we ook naar de mogelijkheden die er zijn bij het Saxion en het MBO. Ons uiteindelijke doel is om op te schalen naar nationaal of zelfs internationaal niveau.” “Hoe groter wij zijn hoe goedkoper wij boeken kunnen verhuren,” voegt Bas Vreeman daaraan toe.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.