Verkeer
Stuur appje
Zoek

HeArtpool en Concordia exposeren samen selectie uit kunstuitleencollectie

Stichting HeArtpool en Concordia slaan de handen ineen voor een gezamenlijke expositie met een selectie uit de kunstuitleencollecties van de twee organisaties. Het is voor het eerst dat een selectie daaruit samen wordt tentoongesteld.

Van 9 tot en met 24 april is de expositie ‘Ondersteboven van Kunst’ te zien in het voormalige V&D-pand aan de Markt in Hengelo. "Aanleiding voor de tentoonstelling is het 25-jarig jubileum van Stichting HeArtpool en om inwoners van Hengelo iets aan te bieden," zegt HeArtpool-voorzitter Wil Kuipers.

Stadsdichters van Hengelo en Enschede schreven speciaal voor deze tentoonstelling gedichten en teksten die de bezoeker in zes thema's meeneemt langs zo’n negentig schilderijen, etsen, zeefdrukken, tekeningen en collages. De teksten zetten de werken in een ander daglicht en zorgen voor nieuwe verbindingen en betekenissen.

Doel van de tentoonstelling is ook om bezoekers kennis te laten maken met de laagdrempeligheid van de kunstuitleen. Hengelo en Enschede hebben beiden een uitgebreide kunstuitleencollectie met daarin werken van regionaal talent en nationaal bekende kunstenaars.

20220408 ondersteboven van kunst heartpool concordia
De expositie ‘Ondersteboven van Kunst’ in het voormalige V&D pand aan de Markt in Hengelo toont werken uit de Hengelose en Enschedese kunstuitleencollecties.
Beeld: Concordia / HeArtpool
“Als er meer voortkomt uit deze samenwerking dan is dat heel mooi.”

Samenwerking

De samenwerking met Concordia betekent volgens Kuipers nog niet dat Concordia op korte termijn ook een kunstuitleen in Hengelo gaat exploiteren. "Dat is écht toekomstmuziek. Er is een keer over gesproken, maar als er meer voortkomt uit deze samenwerking dan is dat heel mooi."

Sinds het sluiten van HeArtgally is de kunstuitleen, bestaande uit een collectie die particulier eigendom is, ook verdwenen. Concordia in Enschede heeft al eerder aangegeven ervoor open te staan om in de toekomst een podium voor professionele beeldende kunst en ook een kunstuitleen in Hengelo te exploiteren, zoals ook staat in de nieuwe Hengelose Kunst en Cultuurnota 2021-2024.

De gemeente Hengelo ziet voor zichzelf geen actieve rol weggelegd bij realiseren van een kunstuitleen en is van mening dat de bal bij de eigenaar van de collectie ligt en een mogelijke kunstuitleenorganisatie.

“Ik hoop dat we over stads-en dorpsgrenzen heen in heel Twente meer van dit soort dingen kunnen doen.”

Samenwerken

Concordia-directeur Roswyde Burgman is blij met de gezamenlijke expositie in het voormalige V&D-pand. "Dit soort kleinschalige initiatieven zijn hartstikke belangrijk voor een levendig klimaat in een stad," zegt ze. "Ik hoop dat we over stads-en dorpsgrenzen heen in heel Twente meer van dit soort dingen kunnen doen. Dat hoeft zeker niet dat Concordia dat alleen maar doet, maar het samenwerken is wel belangrijk. Dan maken we op die manier met z'n allen een levendig bloeiend regionaal klimaat."

Burgman denkt dat kunstenaars en culturele instellingen meer kunnen bereiken door samen te werken. "Samen is altijd belangrijk, omdat je samen meer voor elkaar krijgt dan in je eentje. Dat kan door te verbinden, door je samen voor dingen in te zetten en te inspireren. Je kunt altijd met elkaar en vanuit openheid en met elkaar leren. Dat geeft altijd meerwaarde."

icon_main_info_white_glyph

Ondersteboven van Kunst

De expositie ‘Ondersteboven van Kunst’ is van 8 april t/m 24 april te zien in het voormalige V&D-pand aan de Markt in Hengelo. Openingstijden woensdag t/m zondag van 12:00 uur t/m 17:00 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.