Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose Inge over toenemende interesse in hekserij: 'Er schuilt een heks in iedereen'

De Hengelose Inge van Oldeneel tot Oldenzeel is een heks. Maar wel een heel gewone. Ze is niet zo van de uitgebreide rituelen, waar andere heksen bij zweren: "Voor mij voelt het dan een beetje als een poppenkast." 1Twente nam een kijkje bij haar in haar winkel The Gift Of Magic aan de Boekeloseweg.

Weg met de stereotype heks

Wie aan heksen denkt, denkt al snel aan enge oude vrouwtjes met een kromme neus in een zwarte jurk, die rondvliegen op bezems. Inge van Oldeneel tot Oldenzeel (ja, dat is haar echte naam!) uit Hengelo wil iets doen aan dit stereotype beeld, want de moderne heks is heel iemand anders.

De spirituele onderneemster heeft een grote passie voor hekserij en is in mei 2021 haar eigen heksenwinkel 'The Gift Of Magic' gestart om mensen bekend te maken met de wereld van magie. En de zaken gaan goed: “Nadat ik onlangs voor het eerst in media kwam en mensen dat oppikten, werd het ineens drukker in de winkel. Er bleken meer heksen in Hengelo en omgeving te wonen dan ik dacht."

'Deel van mijn leven'

“Ik ben met hekserij begonnen toen ik 15 was. Ik had een vriendin op de middelbare school die daar mee bezig was en ik vond dat eigenlijk ook wel interessant, dus toen ben ik erover gaan lezen en mee gaan doen. Sindsdien is het een deel van mijn leven”, vertelt Inge.

‘Niet verwacht, wel gehoopt’

Inge is afgestudeerd op de kunstacademie, de AKI. Toen een vervolgopleiding tegenviel, is ze gaan doen wat ze altijd al wilde: een eigen webshop op het gebied van hekserij. Van het een kwam het ander. “Met een beetje magisch denken is de winkel eruit voortgekomen en ik wil ook workshops gaan verzorgen.”

Bij The Gift of Magic zijn alle spullen te koop die je nodig bent voor rituelen, maar ook stafjes, bezems, ketels en kruiden. Er is tevens een heksenbieb in de winkel met boeken over spiritualiteit en hekserij.

““Echt super veel mensen hier in de buurt zijn spiritueel en met hekserij bezig.”

Veel hekserij in Hengelo

Na het openen van haar winkel kwam Inge er gaandeweg achter dat hekserij best wel leeft in Hengelo: “Echt super veel mensen hier in de buurt zijn spiritueel en met hekserij bezig. Zo kwam ik erachter dat mijn buurvrouw medium is, ik had dit helemaal niet verwacht, maar ben positief verrast.”

Heksencafé

Op zaterdag 2 april heeft de Hengelose voor het eerst een heksencafé gehouden bij haar in de winkel. Met als doel mensen kennis te laten maken met elkaar en hekserij: “Het was een overweldigend succes. Ik had niet verwacht dat hekserij zo populair zou zijn. We wisten van elkaar niet dat het zo leeft hier in de buurt. Het is zeker voor herhaling vatbaar. Ik hoop het iedere maand te kunnen organiseren."

'Mijn vriend is wetenschapper'

Inge vertelt: “Mijn leven ziet er niet heel erg anders uit dan dat van anderen. Het enige verschil is misschien dat ik af en toe een ritueeltje doe met wat kaarsen, kruiden en spreuken. En ik neem het magisch denken heel erg mee in mijn dagelijks leven.”

Inges vriend gelooft absoluut niet in hekserij. Inge lacht: "Hij is wetenschapper en heel erg van de exacte wetenschap. Het levert heel interessante discussies op over energie. Het houdt mij met beide benen op de grond en ik hoop dat ik hem juist een beetje open minded houd."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.