Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

'Een inclusieve samenleving begint met omzien naar elkaar'

Een inclusieve samenleving is een samenleving waarin iedereen volwaardig kan meedoen. De afgelopen jaren is er op dat vlak al veel bereikt en verbeterd, al kunnen mensen nog steeds om verschillende redenen worden uitgesloten. Hierover gaat het op donderdag 21 april tijdens de conferentie “Mag ik naast u komen wonen?” in Metropool Hengelo

Gehoord en gezien worden

Wijkracht is een sociaal werk-organisatie, die ervoor wil zorgen dat mensen mee kunnen doen in een samenleving waar iedereen omziet naar elkaar. "Wij zijn een hele laagdrempelige organisatie", zegt manager Charlotte van de Wetering. "We doen heel veel voor kwetsbare doelgroepen. Die kunnen bij ons terecht voor zowel individuele ondersteuning als collectieve activiteiten. Als dat niet lukt bij ons, dan zorgen wij ervoor dat mensen bij een andere organisatie kunnen meedoen."

Van kookgroepen tot wandelgroepen

Die activiteiten die Wijkracht biedt zijn heel divers en voor een brede doelgroep, van jong tot oud. Het kunnen kookgroepen zijn, ontmoetingsgroepen of wandelgroepen. "Bij dat soort activiteiten ontmoeten mensen elkaar en zijn ze ook even van hun zorgen af op dat moment. Ze kunnen erover praten, krijgen advies en worden verder op weg geholpen. Wat wij doen is mensen een duwtje in de rug geven. Het allerbelangrijkst is dat iemand zich gehoord en gezien voelt."

“Wat wij doen is een duwtje in de rug geven. Het allerbelangrijkst is dat iemand zich gehoord en gezien voelt.”

Mensen met een achterstand

Eén van de partners van Wijkracht is RIBW. Die organisatie begeleidt mensen met een psychische kwetsbaarheid bij het vormgeven van hun dagelijks leven. "We zijn heel gericht op de eigen regie van de cliënt en hun zelfredzaamheid. Daar willen wij ze in ondersteunen", zegt Remy ter Beek, teammanager bij RIBW Overijssel. "Als je het hebt over begeleiding, dan bieden we die bij mensen die zelfstandig wonen. Als mensen nét wat meer ondersteuning nodig hebben, dan doen we dat in woonvormen."

In de inclusieve samenleving gaat het erom dat iedereen kan meedoen, ook mensen met een achterstand. Ter Beek heeft wel wat moeite met die term. "Wat is een achterstand? Als je kijkt naar mogelijkheden van een cliënt, ervaren zij dit dan als een achterstand of is het de maatschappij die dat ziet? Dat is wel interessant."

Omzien naar elkaar

De teammanager van RIBW zegt dat omzien naar elkaar belangrijk is in een zorgzame samenleving. "Ik denk dat het daar zeker aan schort. De maatschappij verandert en wordt harder." Om te zorgen dat mensen kunnen meedoen, is inzetten van een eigen netwerk heel belangrijk. "We zien als mensen weer actief deelnemen in dat eigen netwerk en worden gezien, dat dan talenten ook meer zichtbaar worden. We zien mensen dan groeien."

Bij Wijkracht zien de professionals dat ook. "Mensen krijgen zelfvertrouwen, worden wat meer zelfverzekerd om de eigen regie te pakken en doen weer dingen die wij normaal vinden, maar wat niet voor iedereen vanzelfsprekend is."

“Wat is een achterstand? Als je kijkt naar mogelijkheden van een client, ervaren zij dit dan als een achterstand of is het de maatschappij die dat ziet?”

Verschillende thema's

De inclusieve samenleving is een onderwerp dat betrekking heeft op thema's als huisvesting, gezondheid, bewegen, sociale participatie en arbeidsparticipatie. Verschillende organisaties slaan daarom de handen ineen om te kijken wat ze samen kunnen doen. "Het voorbeeld is bijvoorbeeld dat een cliënt van RIBW wellicht in een voorliggende voorziening bij Wijkracht, een ontmoetingsgroep kan instromen", zegt Van de Wetering.

Maar de inclusieve samenleving is niet alleen iets van professionals, ook inwoners zelf hebben daar hun aandeel in. Ter Beek wijst ook op de kracht van de wijk waar veel gebeurt en waar verschillende welzijnsorganisaties en zorgorganisaties actief zijn. "De mensen in de wijk kunnen ook het beste verwoorden wat zij ervaren, dus we hopen ook dat juist de mensen uit de wijken meedoen in de discussie om het vorm te geven."

Stukje bewustwording

De inclusieve samenleving lijkt wellicht een utopie; er zijn altijd mensen die buiten de boot vallen, weet Van de Wetering: "Maar we kunnen het wel zo goed mogelijk doen. Het begint bij bewustwording. Niet alleen bij professionals maar ook bij bestuurders."

Aan die bewustwording is nog veel te doen, dat beaamt ook Ter Beek: "Ik dat de bewustwording er nog niet altijd is en dat er heel veel stigma's zijn. We zijn heel goed in het oordelen van mensen die we niet kennen en oordelen op gedrag."

Het doel van de conferentie is dat professionals van verschillende organisaties en inwoners samen het thema de inclusieve samenleving verkennen en dat er ook concrete actiepunten uitkomen. Een belangrijke vraag is welk aandeel inwoners, bestuurders en professionals kunnen hebben. "Op die manier hopen we daar wat dichterbij te komen met elkaar, om te kijken wat nodig is in Hengelo."

icon_main_info_white_glyph

“Mag ik naast u komen wonen?”

Wat vind jij belangrijk voor een inclusieve samenleving? Welke rol kunnen inwoners en organisaties hierin spelen? Tijdens de interactieve conferentie Inclusieve Samenleving met als ondertitel 'Mag ik naast u komen wonen?' gaan 50 professionals en 50 inwoners met deze vragen aan de slag. Wil je de conferentie bijwonen? Er is nog plek! Aanmelden kan voor maandag 18 april via [email protected] of kijk op de website van Wijkracht. De ‘Inclusieve samenleving’ is een initiatief van gemeente Hengelo, RIBW, Welbions, Humanitas onder Dak, Twentse Noabers en Wijkracht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.