Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Raad van State zet bouw woontoren Heemafterrein voorlopig in de ijskast

Still heemafterrein
De gemeente Hengelo wil 94 woningen realiseren op het voormalige fabrieksterrein
Beeld: 1Twente

De Raad van State heeft woensdagmiddag voorlopig een streep gezet door het plan om een woontoren te bouwen naast de historische begraafplaats aan de Bornesestraat. Woensdagmiddag werd er in een spoedzitting het plan voorlopig on-hold gezet. De zaak werd aangespannen door Vereniging Gemeenschappelijk Onderhoud (VGO) en stichting 't Neutje. De bodemprocedure wordt later behandeld.

Tijdelijk van de baan

Voor de gemeente Hengelo en ontwikkelaar Plegt-Vos is de uitspraak een flinke domper. Om het bouwproces een halt toe te roepen tot de Raad van State uitspraak doet tijdens de bodemprocedure, hebben VGO en 't Neutje een zogenaamde voorlopige voorziening ingediend bij de bestuursrechter. Dit is een tijdelijke maatregel in afwachting van de uitspraak tijdens de bodemprocedure. De bestuursrechter gaat hierin mee en heeft voorlopig een streep gezet door de bouw van de woontoren.

Wijziging

Volgens het originele bestemmingsplan mochten er op het terrein van de voormalige Heemaffabriek 50 woningen worden gebouwd. In november werden er nieuwe plannen gemaakt voor 94 woningen, met onder andere een woontoren. Het bestemmingsplan moest worden aangepast. De gemeenteraad stemde hier afgelopen november mee in.

Cultuurhistorische waarden

De tegenstanders vinden dat er in het huidige plan te weinig rekening is gehouden met de cultuurhistorische waarden van het gebied. De oude begraafplaats is een rijksmonument en ook het gebied bij het voormalige Huys Hengelo wordt door erfgoedorganisaties als belangrijk omschreven. Zij vinden dat er te weinig is geluisterd naar de Erfgoedcommissie en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De tegenstanders zijn een zogenaamde bodemprocedure gestart om te voorkomen dat er een woontoren wordt gebouwd. Die wordt later dit jaar behandeld.

'Beter onderbouwen'

De bestuursrechter vindt ook dat de gemeente de verhoging naar van 50 woningen naar 94 beter moet onderbouwen. Volgens de rechter heeft het stadsbestuur dit onvoldoende inzichtelijk gemaakt. De uitspraak van de voorzieningsrechter is van tijdelijke aard en heeft geen invloed op de bodemprocedure.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.