Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Contouren nieuwe coalitie Hengelo worden over week zichtbaar

Watergraaf stefan kuks FOTO WATERSCHAP VECHTSTROMEN
Informateur Stefan Kuks presenteert op woensdag 13 april zijn conclusies en aanbevelingen wat betreft een nieuw te vormen coalitie in Hengelo.
Beeld: Vechtstromen

Informateur Stefan Kuks presenteert op woensdag 13 april zijn conclusies en aanbevelingen wat betreft een nieuw te vormen coalitie in Hengelo. Die dag wordt dus duidelijk wat de volgens hem meest voor de hand liggende samenstelling wordt. Daarvan zal in elk geval de grootse partij BurgerBelangen Hengelo deel uitmaken.

Eindrapportage

Fractievoorzitter Han Daals van die partij laat weten dat de gesprekken tussen Kuks, in het dagelijks leven de hoogste bestuurder bij Waterschap Vechtstromen, en de verschillende partijen woensdag 6 april worden afgerond. Daals: "Dan heeft Kuks het laatste gesprek en zal hij aan de slag gaan met de eindrapportage." Het informeren is overigens geen solotaak voor de watergraaf; hij krijgt ondersteuning van de griffie.

Kuks had vooraf al aangegeven te streven naar afronding van deze fase vóór Pasen. De verwachting is dat hij het rapport op woensdag 13 april presenteert. Dan is het dus openbaar en voor iedereen in te zien; exact vier weken na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart.

Han daals burgerbelangen winnaar verkiezingen 2 1 TWENTE
Lees ook
Han Daals (BurgerBelangen Hengelo): 'Kijk eerst naar de inhoud, dan pas naar de poppetjes'

'To the point'

Een partij die graag weer deel zou uitmaken van het college is D66. Een van de eerste gesprekken die informateur in dit kader voerde, was met fractievoorzitter Sebastiaan van der Pal en zijn mensen. Van der Pal: "Ik vond het een fijn gesprek. Kuks wist precies de goede vragen te stellen en kwam snel to the point."

“Ik vond het een fijn gesprek. Kuks wist precies de goede vragen te stellen en kwam snel to the point.”

Raadsbrede afspraken

De door de informateur aanbevolen partijen zullen na Pasen om de tafel gaan om te kijken of ze samen een coalitieakkoord kunnen smeden. Een week na de verkiezingen liet Daals al doorschemeren dat er 'op verschillende thema's mogelijk raadsbrede afspraken gemaakt kunnen worden'. Daals toen: "Er zijn ongetwijfeld thema's waarop we elkaar in hoofdlijnen allemaal zullen vinden. Denk aan het belang van de wijkcentra voor de leefbaarheid van de wijken. Als we op die thema's nu eens vooraf afspraken maken, dan hoeven we daar in de raad niet meer over te soebatten."

Minimale meerderheid

Als er genoeg van dat soort afspraken worden gemaakt, hoeft de coalitie mogelijk niet eens zo'n duidelijke meerderheid te hebben. Een combinatie van BB met VVD, SP en D66 - het huidige gemeentebestuur met BB op de stoel van Pro Hengelo - heeft een minimale meerderheid (19 zetels) en hetzelfde geldt voor de rechtse combi BB, VVD, D66 en CDA. Een combinatie van BB en D66 met de drie linkse partijen zou een iets grotere meerderheid (20 zetels) opleveren. En zo zijn er nog veel meer combinaties - de een logischer dan de ander - mogelijk.

Watergraaf stefan kuks FOTO WATERSCHAP VECHTSTROMEN
Lees ook
Watergraaf Stefan Kuks wordt informateur in Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.