Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nurija (24) uit Hengelo bevrijdt biologische moeder uit Russische kliniek

Nurija
Een trotse Nurija van Schoonhoven (24) was gisteravond te zien in Spoorloos
Beeld: KRO-NCRV

Een trotse Nurija van Schoonhoven (24) was gisteravond te zien in Spoorloos. De middenvelder van FC Twente Vrouwen was voor de tweede keer in het programma te zien, nadat ze in 2019 via Spoorloos haar biologische moeder had ontmoet in een psychiatrische kliniek in Rusland.

'Het was pijnlijk'

Gisteravond blikte Nurija terug op de eerste ontmoeting in de kliniek. "Ik schrok heel erg van de omstandigheden. Het was pijnlijk. De voorzieningen waren erg slecht. Verf bladderde af, de hele entourage was naargeestig. Het deed ook pijn om te zien dat ze daar tegen haar zin werd vastgehouden."

icon_main_info_white_glyph

Schizofrenie

Nurija van Schoonhoven werd op haar tweede geadopteerd uit Rusland. Haar moeder stond haar af vanwege psychische problemen. Toen Nurija in 2019 via Spoorloos Railya voor het eerst ontmoette, kwam ze erachter dat haar moeder aan schizofrenie lijdt.

Inzamelingsactie

"Er waren zoveel dingen, dat ik dacht: ik kan hier niet mee leven, als ik hier niets aan doe. Dus ik heb een website gemaakt met het hele verhaal en ik ben een inzamelingsactie begonnen."

Na die uitzending in 2019 stroomden de donaties binnen. Er werd meer dan 20 duizend euro opgehaald. "Daarmee kan je ook echt het verschil maken."

Opknappen

En dat deed Nurija. Met het geld besloot ze haar moeder uit de kliniek te halen. Ze trok in bij een zus, een tante van Nurija. "Haar diagnose stamde uit de jaren 70. Dus we hebben ook een nieuwe diagnose laten doen en ervoor gezorgd dat ze de juiste medicatie kreeg."

Verjaardagsfeest moeder nuriya spoorloos 2022
Nurija eind vorig jaar op bezoek bij haar moeder
Beeld: KRO-NCRV

Centrale verwarming

In de uitzending van gisteravond was te zien dat het goed gaat met de de moeder van Nurija. Ze woont al anderhalf jaar niet meer in de kliniek. Met het geld van de crowdfunding is het huisje van haar tante opgeknapt. Zo is er onder meer centrale verwarming aangelegd, geen overbodige luxe in het koude deel van Rusland, waar moeder woont.

"Ik ben trots dat het is gelukt en dankbaar voor iedereen die mij heeft gesteund. Dit had ik niet durven dromen." Gisteravond was te zien dat Nurija - eind vorig jaar - opnieuw een bezoek aan haar moeder en tante in Rusland had gebracht.

Naast het bezoek van Nurija aan haar moeder, ontmoette ze ook nieuwe familieleden. Onder wie haar biologische vader. Die ontmoeting pakte anders uit dan gehoopt.

“Ik voelde me afgewezen”

Doodstraf

Ook haar vader heeft het alles behalve makkelijk, zo laat de uitzending van gisteravond zien. Het blijkt dat de ouders van Nurija elkaar meer dan twintig jaar geleden hebben ontmoet in een psychiatrische kliniek. Moeder zat daar vanwege haar schizofrenie, maar haar vader dook daar naar eigen zeggen onder om een doodstraf te ontlopen.

'Getekend door het verleden'

In de uitzending was te zien dat ze eind vorig jaar voor het eerst haar biologische vader ontmoette. "Het was een fijne ontmoeting. Ik merkte dat hij blij was. Het was gewoon gezellig en hij had gekookt. Het was de bedoeling om de dag erna terug te gaan om te praten over zijn verleden. Maar dat gesprek kwam er nooit. Hij was niet meer in staat om mij te zien. Hij had de hele nacht gedronken. Dat was heel pijnlijk. Ik voelde mij afgewezen op dat moment."

Terugkijken?

"Toen besloot ze om het contact met haar vader niet voort te zetten. "Het is niet mogelijk om met hem een relatie op te bouwen en iets van hem te verwachten. Hij is te veel getekend is door het verleden. Het is een gebroken man. daar moet ik vrede mee hebben. Dit hoofdstuk moet ik achter me laten.

Kijk hier de hele uitzending van Spoorloos van gisteravond terug. Ook heeft Nurija haar eigen blog, waarop ze het hele verhaal van haar adoptie beschrijft.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.