Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Marinus van Rooij geëerd vanwege z'n inzet voor de herdenking van Holocaustslachtoffers

Marinus van Rooij Ernst Bergboer
Marinus van Rooij heeft maandagavond uit handen van burgemeester Sander Schelberg de Nijverbij gekregen.
Beeld: Archieffoto Ernst Bergboer/1Twente

Marinus van Rooij heeft maandagavond uit handen van burgemeester Sander Schelberg de Nijverbij gekregen. Dit is de onderscheiding die zo nu en dan wordt uitgereikt aan individuen die zich hebben ingezet voor de stad. De 89-jarige Van Rooij krijgt de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de werkgroep Stolpersteine Hengelo.

Slachtoffers

Marinus van Rooij richtte in 2014 de werkgroep Stolpersteine Hengelo op. Volgens de gemeente heeft Van Rooij de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar het lot van de joodse Hengeloërs. Ook heeft de Hengeloër ervoor gezorgd dat er ieder jaar zeker 25 Stolpersteine geplaatst konden worden. Hij deed dit door in gesprek te gaan met bewoners in de betreffende straten en hen te attenderen op het belang van de stenen.

Hij pleitte ervoor dat alle vermoorde Joodse Hengeloërs moeten worden herdacht. In 2014 werden de eerste Stolpersteine gelegd. Dit gebeurde aan de Paul Krugerstraat 25 voor de familie Pagrach. Sinds 2014 zijn er 168 steentjes geplaatst in Hengelo.

Stolpersteine

De term Stolpersteine (struikelstenen) is ooit bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij maakte en plaatste er talloze. De kleine steentjes met een messingplaat worden in het plaveisel aangebracht voor woningen waar ooit slachtoffers van de Holocaust hebben gewoond. Op de stenen staan de namen, geboortedatums en de plek waar zij zijn vermoord.

icon_main_info_white_glyph

Ceremonie

De uitreiking vond plaats in de bibliotheek aan de Beursstraat, tijdens een ceremonie van de werkgroep Stolpersteine Hengelo. De ceremonie had als doel de herinnering aan de slachtoffers van het naziregime levend te houden. Er klonken verhalen, namen van vermoorde Hengeloërs werden voorgelezen en er was een muzikaal intermezzo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.