Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Essaywedstrijd voor jongeren over oorlogsheld Leendert Overduin

Jongeren van 14 tot 18 jaar worden uitgenodigd om een verhaal over de Enschedese dominee en oorlogsheld Leendert Overduin te schrijven. De essaywedstrijd heeft niet alleen plaats in Enschede. Ook de middelbare scholieren in partnersteden Münster, Heidelberg en het Amerikaanse Palo Alto doen mee. Leendert Overduin hielp bedreigden met gevaar voor eigen leven, ‘gewoon omdat ie vond dat hij moest helpen’, vertelt het zestienjarige jurylid Jesper Bol. Jurylid Bert Woudstra die de oorlog overleefde hoopt dat de verhalen iets met het hart van de schrijvers doen: “We moeten nadenken over oorlog. Wat doen we ermee? Wat leer je ervan?”

Dat jongeren worden aangemoedigd te schrijven over de Enschedese dominee Leendert Overduin heeft te maken met de bevrijding van Enschede op 1 april, met de herdenkingen op 4 en 5 mei en ook met de oorlog in Oekraïne.

“Je ziet dat Overduin iemand was die iets voor de complete stad deed door te helpen zonder dat hij er iets voor terug wilde hebben. Gewoon vanuit zijn hart”, zegt Jesper Bol die als schoolopdracht een verhaal over de dominee schreef. Hij hoopt dat veel jongeren meedoen.

“De oorlog was voor ons nog nooit zo dichtbij. Nu wel. Je merkt toch wel dat als je er mee bezig bent dat je je aangetrokken voelt om er meer van te weten te komen.”

Eeuwig litteken

Als je een oorlog meemaakt, is dat een eeuwig litteken, weet Bert Woudstra die heel bewust de Tweede Wereldoorlog meemaakte. “Die speelt elke dag. Elke ochtend herinner me er zelf aan: mens je bent er nog. Oorlog is een trauma en heeft een vast plek in je geheugen tot aan het einde van je leven.”

Bert Woudstra Ernst Bergboer
Bert Woudstra
Beeld: Ernst Bergboer

Zijn vader en een groot deel van zijn familie werden vermoord. Zelf kon hij door toedoen van Leendert Overduin naar een onderduikadres in Buurse. Hij was toen tien jaar en moest in de oorlogstijd dertien keer verhuizen, omdat het gevaarlijk was langdurig op zo’n adres te blijven. Op 13 april 1945 kwam voor hem de bevrijding. “Eind april kwam ik terug in Enschede. Van ons bezit was niets meer over. Je komt terug en merkt dan wat er echt is gebeurd. Verschrikkelijk.”

Huisvriend

“Overduin werd een huisvriend van ons. Een heel bijzonder mens: gelovig, eenvoudig en lief. We hebben na de oorlog veel gesproken. Ook over de hulp die hij gaf aan de kinderen van de NSB’ers. Ik heb veel van hem geleerd”, aldus Woudstra.

Film over Overduin

De extra aandacht voor de Enschedese dominee heeft te maken het het boek van Willy Berends over Overduin en de film die over hem is gemaakt. “Film en boek kregen ook aandacht in Amerika. Er was daar plotseling grote belangstelling. De film is overgemaakt met Amerikaanse stemmen. Het contact met onze partnerstad Palo Alto paste mooi en we kwamen uit op de essaywedstrijd.”

De wedstrijd

Leerlingen van de middelbare scholen in de partnersteden hebben tot 1 mei om hun verhaal over Overduin te schrijven en in te sturen.

‘Scholieren wordt gevraagd een opstel van 500-800 woorden in hun moedertaal te schrijven over een onderwerp naar keuze. Het thema van het essay heeft in ieder geval betrekking op burgerlijke moed. Het is verder heel vrij invulbaar. De onderwerpen moeten verband houden met het inspirerende leven van Leendert Overduin tijdens de Tweede Wereldoorlog’ staat in de voorwaarden die terug te vinden zijn op www.enschede.nl

De winnaars uit de deelnemende steden worden op 25 mei bekend gemaakt.

Aanmelden voor de wedstrijd kan via: [email protected]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.