Verkeer
Stuur appje
Zoek

Museum of the Future: provocatief, speels en dichtbij

Museum of the Future 6 Ernst Bergboer
Het Enschedese Museum of the Future opende vrijdagavond voor het eerst haar deuren
Beeld: Ernst Bergboer

Niemand weet wat de toekomst precies in petto heeft. Toch tasten we niet helemaal in het duister. Geen mens zal ontkennen dat iemand als Leonardo da Vinci het volk van zijn tijd een aardige inkijkje gaf, bijvoorbeeld. Kunstenaars, denkers, dromers, makers en filosofen van deze tijd wagen ook een poging. Net als hij. Het Enschedese Museum of the Future, dat vrijdagavond opende, is hun podium.

Het resultaat is een duizelingwekkende verzameling impressies, vormgegeven in levensgrote projecties, installaties, sculpturen en videobeelden, die Een aanslag op de zintuigen, zou je kunnen zeggen. Maar dan doe je wat is uitgestald op die drieduizend vierkante meter van het voormalige VVV-kantoor aan het Stationsplein te kort. Wie goed kijkt, luistert en voelt, ontkomt niet aan de indruk dat toekomstverkenning even wezenlijk als speels is.

Kippenvel

PlanetArt, de organisatie achter het toekomstmuseum, zou PlanetArt niet zijn als het uit die verkenning niet geen provocatieve en vervreemdende vruchten zou plukken. Vermoedelijk met de gedachte bezoekers een onontkoombare ervaring te bezorgen. Dat doen ze goed. Voor wie het aandurft, in elk geval.

Museum of the Future 3 Ernst Bergboer
Naast Horst, op de bank, kijken naar de videoinstallatie van schepper Sarah Fittererr
Beeld: Ernst Bergboer

Horst, een schepsel van Sarah Fittererr, is daar vermoedelijk de meest in het oog springende exponent van. Horst is een haan, maar dan gecamoufleerd als braadkip die nog de oven in moet. Fittererr aanbidt zijn vleeskleurige lijf en verwent hem zoals dat in slaapkamers gebeurt. Soms. Of in pornofilms. Maar daarmee toont ze hem als de narcistische Redneck die hij eigenlijk is. Een veertiger die zometeen, als de daad is gedaan, de barbecue opstookt om offers te gaan brengen aan de vleesindustrie.

De toekomst interactief

Wie zelf de toekomst vorm wil geven, kan zich uitleven bij Brippy Trix, een installatie van Zin Tuig. Het is niks als jij niks doet. Maar pak je de console en durf je op de knoppen te drukken, dan sta je plots middenin een caleidoscopische wereld van geluid, licht en onvoorziene dimensies. Een wereld waarvan je nooit helemaal zeker weet of je die nou onder controle hebt of niet.

Museum of the Future 5 Ernst Bergboer
Zelf werelden scheppen
Beeld: Ernst Bergboer

Het museum biedt ook eenvoudiger varianten om zelf futuristisch te worden. Om de hoek bevindt zich een ruimte waar bezoekers eigenhandig een raket kunnen bouwen en lanceren.

Uitgebrande bezorgscooter

Enschedeërs kunnen dicht bij huis blijven om stil te staan bij de toekomst van hun stad. Aan de hand van beelden uit een heel recent verleden. Op de eerste verdieping loop je er tegenaan: fragmenten uit journaalverslagen van de avondklokrellen, ervoor het uitgebrande karkas van een bestelscooter. De half gesmolten warmhoudbak waarin ooit pizza’s werden vervoerd ernaast.

Museum of the Future 1 Ernst Bergboer
Na de avondklokrellen werd een uitgebrande bezorgscooter - nu een museumstuk - van de Enschedese straten geplukt
Beeld: Ernst Bergboer

Die in de fik gestoken bezorgscooter is na de onlusten van de straat gevist en heeft maanden in een kar gelegen, voor hij museumstuk werd.

24/7 open (nou ja, in de toekomst)

Museum of the Future bereidt zich voor op onbeperkte openingstijden - letterlijk, vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week. Maar dat is vooralsnog toekomstmuziek. Beperkingen in regelgeving en personele bezetting staan dat voorlopig nog in de weg.

Tot 24/7 werkelijkheid is, kunnen nieuwsgierigen terecht op donderdag en vrijdag van 20 uur tot middernacht, op zaterdag van 14 uur tot middernacht en op zondag - verschil moet er zijn - van 14 tot 18 uur.

Stationsplein 1A, Enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.