Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Tukkers bespreken de toekomst van de regio tijdens Panorama Twente 2050

Hoe ziet Twente er over 30 jaar uit? Bij een aanzienlijk deel van de inwoners heerst de ‘kiek ’n wat wordt’ mentaliteit, waarbij zij vooral toekijken hoe beleidsbepalers en bedrijven de dienst zullen uitmaken. Een slecht plan vindt Maarten Witteveen, voorzitter van Pakhuis Oost. Het platform organiseert de komende maanden een reeks aan bijeenkomsten, met het doel om de ‘gewone Twentenaren’ direct te betrekken bij de toekomst van de regio. “Je ziet tijdens zo’n bijeenkomst veel slimme ideeën voorbijkomen.”

Pakhuis Oost

Het organiseren van een bijeenkomst is niks nieuws voor het Enschedese Pakhuis Oost. Het is een platform dat maatschappelijke onder de radar legt en bespreekt met de Twentenaren. Daarbij ligt de focus op de normale burger in plaats van specialisten. “Specialisten hebben vaak wel te maken met een achterliggend belang,” zegt Maarten Witteveen. “Gewone mensen krijgen ook te maken met deze onderwerpen en zouden daarom een stem moeten krijgen.

Voor Pakhuis Oost is het vaak nog een uitdaging om de gewone mensen te betrekken bij hun discussies. Volgens Witteveen is dat een groot probleem. “Niet alleen wij hebben er last van, andere organisaties ervaren het ook. Je ziet wel dat de onderwerpen een grote invloed hebben op de opkomst. Maar het belangrijkste is dat mensen beseffen dat hetgeen wat er binnen de gemeente, Twente Board, de zorg en de onderwijsinstellingen gebeurt, hun wel degelijk aan gaat.

Lage betrokkenheid

De lage betrokkenheid van de inwoners van de regio, werd tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen in Enschede nog maar eens pijnlijk duidelijk. Het stempercentage lag toen niet hoger dan 45 procent. Op de suggestie dat burgerparticipatie laag is omdat het goed gaat in de regio, reageert Witteveen met een schampere lach. Hij is ervan overtuigd dat het te maken heeft met het lage vertrouwen in de huidige politiek.

icon_main_info_white_glyph

Panorama Twente 2050

In de periode van 31 maart tot en met 16 juni staan er zes themabijeenkomsten gepland over de toekomst van de regio. Deze bijeenkomsten zijn onderdeel van een reeks genaamd Panorama Twente 2050. Deze thema’s zijn: duurzame economie, de landbouwtransitie, de onderwijs en arbeidsmarkt, de ruimtelijke inrichting van de regio, energietransitie en democratische vernieuwing. Volgens de bovenstaande volgorde worden deze thema’s behandeld door verschillende kundige gastsprekers.

Jongeren

Hoewel het jaar 2050 wordt benoemd in de naam van de reeks, is het volgens Witteveen van belang dat we ons daar direct mee bezig houden. Daarnaast maakt hij ook bekend dat de jongeren een cruciale rol te vervullen hebben. “De generatie van nu moet meedenken over de toekomst. Er zijn heel veel mensen die nu te maken hebben met transities en veranderingen. Dan heb ik het onder andere over de energietransitie de landbouw en de veranderingen in het onderwijs.”

Gespecialiseerde gasten

In tegenstelling tot de normale bijeenkomsten, zal binnen de Panorama Twente serie wel beroep worden gedaan op de kennis van specialisten. Zo zal bijvoorbeeld Victor Jan Leurs, de directeur van het samenwerkingsverband Twente Board, aanwezig zijn tijdens de eerste op 31 maart. De meest opvallende gast komt tijdens de laatste bijeenkomst in de persoon van Sander Schimmelpenninck. “Het zal op deze dag gaan over het betrekken van burgers bij het maken van beleid. Ik verwacht dat er op deze dag heel veel mensen zullen komen,” besluit de voorzitter van Pakhuis Oost.

icon_main_info_white_glyph

Eerste bijeenkomst: Naar een duurzame economie

De eerste bijeenkomst is op 31 maart om 8 uur ’s avonds. De locatie is het Balengebouw aan de Lonnekerspoorlaan in Enschede. De andere themabesprekingen zullen op andere locaties verspreid door de regio plaatsvinden. Aanmelden kan op de site van het Enschedese filmtheater Concordia.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.