Het netwerk van elektrische laadpalen wordt drastisch uitgebreid in Hengelo. De komende jaren moeten er maximaal 250 palen bijkomen, waarvan er alvast 63 pro-actief worden neergezet. De overige palen worden pas geplaatst na een aanvraag door bewoners. Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden en dat zorgt dat er steeds meer vraag komt naar nieuwe laadplekken.
Wie elektrisch rijdt en een eigen oprit heeft, kan dat op het eigen erf doen. “Niet iedereen heeft die luxe", zegt wethouder Claudio Bruggink. “Er is dus behoefte voor oplaadplekken langs de openbare weg. De vraag is niet nieuw. In 2011 is de eerste paal geplaatst en inmiddels staan er 85, waarvan een aantal in procedure. Die lijn gaan we doortrekken.”
Soms leidt de plaatsing van een paal tot discussie of verontwaardiging. Bijvoorbeeld als iemand in een straat een verzoek indient tot plaatsing en de buurman niet zit te wachten op zo'n paal pal voor z'n deur. De gemeente Hengelo heeft daarom een kaart gemaakt waarop alle toekomstige laadpalen zijn ingetekend. Dat is het aantal palen dat volgens de prognose in Hengelo nodig is om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen. Op de kaart staan alle geschikte plekken waar in de toekomst een paal geplaatst kan worden. Als niemand echter zo’n verzoek doet, komt er geen paal op die plek.
“De locaties zijn niet lukraak gekozen”, zegt Bruggink. “Er is goed over nagedacht wat logische plekken zijn.” Om te bepalen of het écht een goede plek is, heeft de gemeente de hulp nodig van inwoners om dat te toetsen. Die weten vaak nog beter wat er in hun wijk of straat speelt en of een laadpaal op een bepaalde plek wel of niet handig is.
Voordeel van zo'n laadpalenkaart is dat het voorbereidende werk is gedaan en dat een laadpaal na aanvraag sneller geplaatst kan worden en de elektrisch rijder daardoor sneller wordt bediend.
De laadpalenkaart is te vinden op hengelo.nl/laadpalen. Inwoners kunnen tot en met woensdag 20 april een reactie achterlaten bij elk punt op de kaart. Mensen die een naam en e-mailadres achterlaten, krijgen een reactie van de gemeente op de gegeven feedback. De gemeente organiseert ook twee inloopavonden voor de mensen die de kaart op papier willen bekijken en persoonlijk in gesprek willen gaan. Voor de zomer wil het college van B en W de kaart met locaties definitief vaststellen.
Het plaatsen van de elektrische laadpalen kost de gemeente zelf geen cent. De Provincies Gelderland en Overijssel ondersteunen gemeenten bij het uitrollen laadpalen om zo aan de stijgende vraag te voldoen. Eerder dit jaar werd bekend dat de aanbesteding voor laadpalen in de openbare ruimte in Oost Nederland naar Vattenfall InCharge is gegaan. “We zijn als gemeente blij dat de Provincie Overijssel dit oppakt. Voordeel van een grote aanbieder is een stukje schaalvergroting en daardoor ook lagere kosten voor de gebruiker.”
Nieuwe laadplekken kunnen ten koste gaan van bestaande parkeerplaatsen. Dat zorgt soms voor frustraties bij inwoners in straten waar het toch al lastig parkeren is. “Dat dilemma zien wij ook, maar we zitten nu eenmaal in een transitiefase. Dit soort groeistuipen daar moeten we doorheen. We begrijpen het heel goed hoor, maar moeten wel op de ontwikkeling inspelen”, aldus Bruggink.
De gemeente Hengelo organiseert twee inloopavonden over de laadpalenkaart met locaties in Hengelo waar de komende jaren laadpalen geplaatst kunnen worden in de stad. De inloopavonden zijn op donderdag 7 april van 18:30 - 20:00 uur en dinsdag 19 april van 18:30 - 20:00 uur.