Huishoudens met een bijstandsuitkering krijgen van de gemeente Hengelo alvast 500 euro uitgekeerd, een eerste voorschot van de energietoeslag. Ook huishoudens die een individuele inkomenstoeslag van de gemeente ontvangen, krijgen deze 500 euro overgemaakt. De gemeente verwacht dat deze huishoudens het bedrag rond 8 april op hun rekening bijgeschreven krijgen.
De afgelopen weken stond de telefoon bij de gemeente roodgloeiend met vragen van mensen over de betaling van de energietoeslag als compensatie voor de hoge energierekening. Het Rijk heeft een compensatie van 800 euro aangekondigd voor mensen met een laag inkomen en heeft de uitvoering daarvan bij de gemeenten belegd. Door de hoge energierekening zijn veel mensen met een bijstandsuitkering in de problemen gekomen.
De voorwaarden van deze regeling vanuit het Rijk zijn echter nog onvoldoende duidelijk. Om die reden was de gemeente Hengelo nog niet overgegaan tot uitbetaling van een voorschot. Twee weken geleden riep de Hengelose gemeenteraad het college al op om dit wel zo spoedig mogelijk te doen. Veel ander gemeentes waren wel al overgegaan tot betaling, waaronder Almelo en Enschede.
De eerste groep die als eerste een voorschot ontvangt zijn huishoudens die een bijstandsuitkering of individuele inkomenstoeslag ontvangen. "De gegevens van deze groep zijn bekend bij de gemeente en het is zeker dat zij in aanmerking komt voor de toeslag, omdat hun inkomen en vermogen niet te hoog is. Deze huishoudens lopen dan ook niet het risico het bedrag later alsnog terug te moeten betalen," aldus de gemeente.
In april moet meer duidelijkheid over zijn de uitvoeringsregeling. "We werken er met man en macht aan’, aldus Mariska ten Heuw, wethouder Werk & Inkomen. "Dan is duidelijk welke inwoners nog meer aanspraak kunnen maken op deze Energietoeslag en hoe zij deze kunnen aanvragen’.
De gemeente Hengelo ontvangt circa 3,8 miljoen euro van het Rijk voor de uitvoering van deze regeling. Het college van B en W verwacht echter dat dit onvoldoende is om de regeling goed en met het richtbedrag van 800 euro dat het rijk noemt uit te kunnen voeren. Daarom wil het college van B en W ook snel in gesprek met de gemeenteraad over dit onderwerp. Zodat zij gezamenlijk kunnen bepalen of en in welke mate de gemeente in staat én bereid is om eventuele tekorten voor rekening van de gemeente te nemen bij de uitvoering van deze regeling.