Enschede als dronehoofdstad van Europa. Het lijkt een droombeeld, maar de stad is al een heel eind op weg zeggen dronedeskundigen van rang en stand. Op de Universiteit Twente, hogeschool Saxion, de voormalige vliegbasis en in bedrijven worden nieuwe toepassingen bedacht en uitgevoerd. 'Over een paar jaar vliegen er duizenden drones boven de stad', wordt voorspeld. In de documentaire is te zien hoe de stad zich klaarmaakt voor de invasie van de 'vliegende robots'.
“We horen bij de plekken in de wereld waar we als dronestad serieus worden genomen”, zegt ethicus Steven Dorrestijn die nauw bij het droneproject is betrokken. Samen met de technici bouwt hij aan een aanvaardbare wereld voor drones.
Waar technici als professor Abeje Mersha van de hogeschool Saxion zich geremd voelen door de wet- en regelgeving daar vindt Dorrestijn het niet gek om zo nu en dan pas op de plaats te maken. “We willen de inzet zien en de regelegeving is daarbij een beperking”, zegt de professor. Maar Dorrestijn vindt juist dat een ongeremd gebruik van de vliegend robots niet kan. “Als iedereen zo maar kan vliegen is het hek van de dam. Dat kan niet.”
Volgens Dorrestijn en psycholoog Peter de Vries moeten in het hele ontwikkelingsproces vragen worden gesteld over privacy, het gebruik en hoe drones het leven beter kunnen maken. “Wat vinden we wenselijk en welke drones willen wij.”
Vier jaar geleden lanceerde de gemeente Enschede met een flink aantal partners een innovatiecentrum van drones op de voormalige vliegbasis Twenthe. Directeur Marc Sandelowsky ziet zijn centrum en dus Enschede als de plek waar de technische ontwikkelingen worden aangejaagd. “Er ontstaat een nieuwe industrie. Deel van de technologie die daarvoor nodig is, moet uit Enschede komen.”
Dat die techniek al heel ver is gevorderd laat Roger Borre van het bedrijf Robor Electronics uit Bentelo zien. Zijn bedrijf ontwikkelt toepassingen voor de zogenaamde ‘first responders’: hulpverleners als politie, brandweer, defensie.
“We zoeken naar vermiste personen, maar kunnen er met drones ook voor zorgen dat bij rampen de verbindingen tussen de hulpverleners in tact blijven”, legt hij uit. Ook laat hij zien dat drones heel bruikbaar zijn in de landbouw. “We bestrijden maisboorders, een insect dat de mais aanvreet, vanuit de lucht met biologische bestrijdingsmiddelen.”
De voorlopers in aanjagers van de dronesindustrie Enschede kennen weinig terughoudendheid op de vraag of Enschede kans maakt op de titel dronehoofdstand van Europa. “Zonder twijfel”, zegt Abeje Mersha.