De invasie van Rusland om Oekraïne in te nemen is nog steeds volop aan de gang. Voor de David die zich moet weren tegen het Russische Goliath is alle steun welkom. Dit is iets wat Enschede zich heeft gerealiseerd. Op de meest uiteenlopende manieren dragen Enschedese initiatieven, vrijwilligers en donateurs hun steentje bij om de Oekraïners te helpen. Er wordt zelfs zoveel steun geleverd vanuit de regio, dat het lastig is om de ontwikkelingen op dit gebied bij te benen. Daarom staan een aantal noemenswaardige initiatieven beschreven in het volgende overzicht.
Er is geen duidelijkheid over hoeveel oorlogsvluchtelingen nou precies worden opgevangen in Twente. Maar wat wél duidelijk is, is dat het gaat om honderden mensen. De meeste daarvan wonen bij gastgezinnen. Deze hebben zich vrijwillig aangemeld bij Naoberschap Ukraine-Twente, in het kort NUTwente.
De stichting die zijn oorsprong gevonden heeft in Enschede, regelt inmiddels het grootste deel van de opvang in regio. Samen met de aangemelde gastgezinnen zetten zij de deur open voor de Oekraïners. De meeste kleinere opvanginitiatieven vinden plaats in samenwerking met NUTwente. Zo bijvoorbeeld ook het naamloze initiatief van de Noorderkerk in Roombeek. Daar werd een kosterswoning ingericht voor een gevlucht gezin en werd de kerk een ontmoetingsplek.
Waar Oekraïners onze kant opgekomen zijn, worden er ook massaal hulpgoederen naar het bezette land gestuurd. Het eerste en meest prominente initiatief voor dit doel, is Twente voor Oekraïne.
Kort na de eerst aanvallen vanuit Rusland kwam techbedrijf OpenSocial in actie. Samen met Oekraïense vrachtwagenchauffeurs, vele donaties en de inzet van vrijwilligers, wisten ze in korte tijd tonnen aan goederen in Oekraïne te laten arriveren. De steun die ze krijgen is inmiddels zo groot dat het initiatief heeft aangegeven geen nieuwe particuliere donaties nodig te hebben.
Waar bovenstaande zich richtte op allerlei goederen zoals medicijnen tot houdbaar voedsel, zijn er anderen die zich op specifieke producten focussen. Zo is er de Enschedese Sheltersuit Foundation die honderden pakken naar het oorlogsgebied hebben opgestuurd. Met deze sheltersuits kunnen mensen die zonder gas zitten warm blijven.
Tijdens oorlog gaat de waarheid in een rap tempo verloren. De Russische staat verspreidt propaganda waardoor het lastiger wordt om te zien wat er nou echt gebeurt in deze tijd. De stichting Eyes on Ukraine wil deze waarheid beschermen door drones aan te leveren. Dit doen ze samen met het lokale kunstenaarscollectief Black Brick. In een kelder onder het stationsplein worden honderden drones klaargemaakt. Door de bijdrage van vrijwilligers en een sponsor zijn er op het moment van schrijven al 188 drones verzonden. Van stoppen is geen sprake want er ligt er alweer een nieuwe lading van 95 drones klaar.
Dankzij de oorlog hebben 250 Oekraïense en Russische studenten, die studeren aan hogescholen in Enschede, een onzekere financiële situatie. Twente board, een samenwerking van Twentse bedrijven, overheden en kennisinstellingen, heeft betaalde bijbanen gecreëerd voor deze groep. Daarnaast hebben de UT en het Saxion een noodfonds opgericht, om studenten die in acute geldnood zitten te ondersteunen. Daarnaast wordt er een oplossing voorbereid voor de studenten die na het afstuderen, niet kunnen terugkeren naar hun eigen land.
Op het moment dat dit artikel geschreven is, hebben alle eerder beschreven acties al plaats gevonden of zijn ze volop aan de gang. Dat geldt niet voor het aanstaande benefietconcert op 3 april. In het muziekcentrum van Enschede treden Nederlandse en Internationale muzikanten op. Hierbij bestaat een groot deel van de Internationale bijdrage uit Oekraïnse solisten. De toegangsprijs is 25 euro waarbij de opbrengst van het concert volledig naar Giro 555 gaat.