Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Meer dan de helft van de raadsleden in Enschede neemt afscheid, vier krijgen een lintje

Ayfer Koç Ernst Bergboer
Ayfer Koç (CDA) is een van de vier raadsleden die bij het afscheid werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Beeld: Ernst Bergboer

Samen zijn ze goed voor 78 jaar aan ervaring in de lokale politiek. En daar stopt - in ieder geval voorlopig - de teller. Annelies Futselaar (SP), Ben Sanders (Burgerbelangen), Jasper Kerkwijk (D66), Jelle Kort (GroenLinks) en Ayfer Koç (CDA) zijn dinsdagavond bij hun vertrek gehuldigd vanwege hun jarenlange inzet als raadslid in Enschede.

De extra raadsvergadering stond volledig in het teken van het afscheid van gemeenteraadsleden die na de verkiezingen niet meer terugkeren. Dat zijn er 20 van de 39. Voor de helft van de vertrekkers geldt dat het een volledig vrijwillige keuze is. De anderen moeten noodgedwongen afstand doen van hun raadszetel.

Lintje voor vier politici

Een aantal raadsleden is bij het afscheid extra in het zonnetje gezet, vanwege hun jarenlange betrokkenheid. Na een raadslidmaatschap van minstens 12 jaar volgt bij het afscheid volgens de regel een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit was dan ook het geval voor Jasper Kerkwijk van D66, Jelle Kort van GroenLinks en Ayfer Koç van het CDA. Alle drie werden na de verkiezingen van 2010 geïnstalleerd als raadslid en hebben zichzelf dit jaar niet opnieuw verkiesbaar gesteld.

Ook BBE-raadslid Ben Sanders heeft de koninklijke onderscheiding ontvangen van burgemeester Roelof Bleker. Sanders is sinds 2006 raadslid voor de lokale partij en mag zich de nestor van de raad noemen. In tegenstelling tot de anderen is zijn afscheid waarschijnlijk van tijdelijke duur. Het is aannemelijk dat Burgerbelangen mee gaat doen in de coalitie en minstens één wethouder levert. Sanders is de eerstvolgende op de BBE-lijst die aanspraak mag maken op een raadszetel.

Erelidmaatschap voor Futselaar

Ook voor SP-raadslid Annelies Futselaar kwam er na 16 jaar een einde aan het raadslidmaatschap. Zeker is dat zij niet terugkeert, omdat Futselaar zich niet opnieuw verkiesbaar heeft gesteld. Bleker roemde Futselaar voor haar inzet als raadslid, juist ook buiten het stadhuis om. "Op straat, in alle vormen van maatschappelijke inzet en betrokkenheid tot individuele begeleiding aan toe", aldus de burgemeester. "Je kent de stad tot in de haarvaten."

“Zo mooi dat ik verwacht dat in de toekomst niemand meer een lintje wil!”

Voor Futselaar geen koninklijke onderscheiding. Het vertrekkende SP-raadslid heeft afgezien van het lintje, omdat het raadslidmaatschap een 'betaalde functie' is. Raadsleden krijgen een maandelijkse vergoeding van ruim 2.100 euro. "Geef die aan vrijwilligers die veel belangrijker werk doen dan raadsleden. Denk aan mantelzorgers die nauwelijks nog gewaardeerd worden in Enschede", laat Futselaar in een reactie weten.

Wel zegt ze heel blij te zijn met een ander bewijs van waardering. Speciaal vanwege haar jarenlange inzet als raadslid is Annelies Futselaar benoemd tot erelid van de gemeenteraad, met bijbehorende oorkonde. "Zo mooi dat ik verwacht dat in de toekomst niemand meer een lintje wil!", aldus Futselaar met een knipoog.

Niet altijd vrijwillig

Voor Hetty Wolf (GroenLinks), Martijn Braber (D66), Deniz Dönmez (PvdA), José Wichgers-Apeldoorn (SP), Sara Nijenhuis (CDA) en Jan Willem Elferink (PVV) komt er ook een einde aan het raadslidmaatschap. Zij hebben om uiteenlopende redenen zelf aangegeven dat zij niet verkiesbaar waren. Vrijwillig is het vertrek van Arjan Brouwer (DPE) en Erwin Versteeg (Verbindend Enschede) in ieder geval niet. Hun partijen kregen bij de verkiezingen op 14, 15 en 16 maart niet genoeg stemmen voor een zetel.

De partij van Enes Sariakçe, DENK, deed zelfs niet mee aan de verkiezingen. Vic van Dijk (D66), Margarita Jeliazkova (D66) en André Boersma (PvdA) stonden op een te lage positie op de kieslijst. Bij de VVD moesten Joost Nijhuis en René Kreeft vertrekken omdat zij na 8 jaar geen aanspraak meer konden maken op een plek op de kieslijst. Peter Brouwer (BBE) neemt nu afscheid, maar mag waarschijnlijk aanspraak maken op een zetel als Burgerbelangen een tweede wethouder krijgt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.