Verkeer
Stuur appje
Zoek

Rikkerink en Çetinkaya geridderd bij afscheid uit Hengelose raad

Rikkerink schelberg cetinkaya gemeenteraad hengelo 2022
Jos Rikkerink (links) en Ilhan Çetinkaya hebben dinsdagavond bij hun afscheid van de Hengelose gemeenteraad een koninklijke onderscheiding opgespeld gekregen door burgemeester Sander Schelberg.
Beeld: Gemeente Hengelo

Jos Rikkerink (VVD) en Ilhan Çetinkaya (D66) hebben dinsdagavond bij hun afscheid van de Hengelose gemeenteraad een koninklijke onderscheiding opgespeld gekregen door burgemeester Sander Schelberg. De twee oud-raadsleden mogen vanaf nu als Lid van de Orde van Oranje-Nassau door het leven. Een verrassing zal het niet geweest zijn voor beide heren: het is regel dat je na twaalf jaar raadslidmaatschap koninklijk onderscheiden wordt.

'Niets gedaan voor de koning'

Overigens kún je als vertrekkend raadslid afzien van dit koninklijke gebaar. Dat deed Floor van Grouw van de SP. Hij nam afscheid na liefst zestien raadsjaren, maar vond het niet gepast om louter vanwege dit feit zo'n eretitel in ontvangst te nemen: "Ik vind dat ik niets heb gedaan voor het koninkrijk of voor de koning, maar wel voor de gemeente. Ook vind ik dat wanneer je een onderscheiding geeft je die zelf moet overhandigen, vandaar dat ik wél blij ben met de door de burgemeester geschonken raadspenning." Tenslotte is Van Grouw een echte republikein: "Ik heb niks met het koningshuis. Dan kun je zo'n lintje dus beter ook niet krijgen."

Jos Rikkerink VVD Hengelo Ernst Bergboer
Lees ook
Jos Rikkerink: 'Ervaring wordt node gemist in Hengelose raad'

Onbesproken gedrag

Voor onafhankelijk raadslid Leo Janssen was er evenmin een lintje. Hij had 'm in 2018 theoretisch gezien kunnen krijgen, maar Janssen was eerder onderwerp geweest van een integriteitsonderzoek dat nadelig voor hem uitpakte. De burgemeester toen: "Vertrekkende raadsleden krijgen alleen een lintje als ze van onbesproken gedrag zijn."

'Ik deed het voor de Hengeloërs, niet voor mezelf'

Vanaf 2019 tot 2022 maakte Janssen weer deel uit van de raad, eerst in de fractie van Lokaal Hengelo en later als onafhankelijk raadslid, maar die 3 jaar maken voor de koninklijke onderscheiding dus geen verschil. Janssen nu: "Ik heb nooit een lintje geambiëerd. Als ik 'm toen wel zou hebben gekregen, had ik 'm geweigerd. Dat geldt ook voor de raadspenning (zie kader, red.). Die heb ik destijds wel aangenomen, maar thuis is-ie in een la verdwenen. Dat gaat ook gebeuren met de penning van vanavond. Ik hecht daar geen waarde aan. Ik heb dit werk 15 jaar lang gedaan voor de inwoners van Hengelo, niet voor mezelf of voor de eer. Daar gaat het mij om."

icon_main_info_white_glyph

Raadspenningen

Zoals gezegd waren er behalve de twee koninklijke onderscheidingen ook raadspenningen voor alle vertrekkende raadsleden, die minimaal een hele raadsperiode in de raad gezeten hebben. Dit zijn Frits Albek, Wiert Wiertsema, Anoesjka Kemperink, Onno Fiechter, Floor van Grouw, Marcel Elferink, Imdat Yikilmaz, Wieke Rozema, Jan van der Sleen, Jan Evers, Leo Janssen en Marie-José Huis in ’t Veld.

Elferink

Dan is er nog CDA'er Marcel Elferink, die ook 12 jaar lang van de partij was in de raadszaal, maar voor hem is er de 'pech' dat de middelste vier jaar zijn wethoudersperiode betroffen. Elferink heeft dus twee keer vier jaar in de raad gezeten. Daarmee komt hij dus ook niet in aanmerking.

Marcel elferink cda hengelo
Lees ook
Marcel Elferink is niet verkiesbaar, maar blijft CDA Hengelo trouw

Rikkerink

Wél koninklijk onderscheiden werd Jos Rikkerink (70). De VVD'er is vanaf 2006 raadslid geweest voor de liberalen. Dat waren dus in totaal liefst vier raadsperiodes. Een bekende uitspraak van hem is: ‘Het mooiste moment is dat je als raadslid gekozen wordt en het moment dat je stopt. Bij mij heeft de tijd ertussen alleen wat lang geduurd.’ Rikkerink wilde graag dat zijn VVD weer in het college zou komen en dat lukte na 12 jaar in de raad gezeten te hebben.

“‘Het mooiste moment is dat je als raadslid gekozen wordt en het moment dat je stopt. Bij mij heeft de tijd ertussen alleen wat lang geduurd.’”

Çetinkaya

Het tweede lintje was voor Illhan Çetinkaya (46). De sociaal-liberaal is ook een van de oudgedienden in de gemeenteraad: vanaf 2010 tot nu zat hij in de raad. Vanaf 2014 heeft hij zich ingezet als lid van het presidium en als sessievoorzitter; dat betekent naast inzet voor zijn eigen politieke partij D66, ook inzet voor de gemeenteraad als geheel en dat is altijd enorm gewaardeerd, liet de burgemeester voorafgaand aan het opspelden weten.

Kunstgras en maaibeleid

Voor ieder vertrekkend raadslid had burgemeester Sander Schelberg een persoonlijk woord. Hij refereerde bij Jan Evers bijvoorbeeld aan het feit dat de fractievoorzitter van GroenLinks de term 'infill' in de raad introduceerde; het spul dat op kunstgrasvelden wordt gebruikt om het nepgras van steun te voorzien. Hij pleitte voor het gebruik van kurk in plaats van het ongezonde rubber.

Bij Marie-José Huis in 't Veld werd haar strijd voor een 'groener maaibeleid' gememoreerd. Het kostte haar de kop in haar eigen SP-fractie, maar zette haar wel op de kaart. Inmiddels maait de gemeente op een manier die zij destijds promootte: minder vaak en met meer oog voor biodiversiteit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.