Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Geloven we nog? 'Er is veel dat ik niet begrijp, maar daar hecht ik geen geloof aan'

Voor het eerst in de moderne geschiedenis telt ons land meer ongelovigen dan gelovigen. Dat blijkt uit vorige week door het Sociaal en Cultureel Planbureau gepresenteerde cijfers. We gingen de straat op in Hengelo om te zien hoe gelovig de Hengeloër nog is.

'Wees een goed mens'

Voor de meeste mensen die we spreken, schuilt het ware geloof in het hart. Een Hengelose moslima wijst op haar borst en zegt: "Wees een goed mens, dat is het belangrijkst."

"Mensen zijn individualistischer geworden, materialistischer. Ze hebben geen behoefte meer aan zingeving en spiritualiteit", zegt een andere vrouw, zonder daar een waardeoordeel aan te verbinden.

“In tijden van oorlog zoeken mensen verbinding met elkaar en met zichzelf en als je in verbinding komt met jezelf, kom je weer bij God terecht of hoe je dat ook omschrijft.”

Oorlog

Een rooms-katholieke Hengelose weet wel hoe de kerk weer vol stroomt: "Maak het aantrekkelijker voor de jeugd. Laat ze meedoen in vieringen door muziek en toneelspel."

Een man denkt even goed na en zegt dan: "Er is veel dat ik niet begrijp. Dat zie ik en daar kan ik conclusies uit trekken, maar daar hecht ik geen geloof aan." Hij denkt wel dat mensen in onzekere tijden, zoals nu, zich weer tot de kerk of in elk geval God richten: "In tijden van oorlog zoeken mensen verbinding met elkaar en met zichzelf en als je in verbinding komt met jezelf, kom je weer bij God terecht of hoe je dat ook omschrijft."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.