Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelose Maud Wessels (23) heeft reuma, maar doet wél waar ze zin in heeft

Henny Nijhof collecteert deze week voor ReumaNederland. Dat doet ze met kleindochter Maud Wessels in haar achterhoofd. Deze 23-jarige Hengelose heeft namelijk reuma. Ze helpt graag het misverstand uit de wereld dat alleen oude mensen deze ziekte krijgen: "Ik ken wel 150 jongeren met reuma."

‘Ik weet niet beter’

“Ik was 1,5 jaar oud toen ik de diagnose reuma kreeg, ik weet niet beter. Mijn ouders hebben er altijd heel normaal over gedaan, waardoor ik nooit echt het idee had dat er iets mis met me was. Ik merk natuurlijk wel dat mijn leven er iets anders uitziet dan bij de mensen om mij heen”, vertelt Maud.

Conservatorium

Maud zit in het vierde jaar van de opleiding muziektherapie aan het conservatorium in Enschede: "Ik krijg gelukkig veel hulp van school. Ik wil hierna nog verder studeren en dan muziekdocent worden op een middelbare school." Daarmee laat ze in elk geval zien dat er voor jongeren met reuma heel veel mogelijk is, zolang ze hun dagen maar zorgvuldig inplannen.

Vaak vermoeid

Reuma maakt namelijk dat Maud vaker vermoeidheid is en ze heeft vrijwel altijd pijn aan haar gewrichten. De jonge Hengelose vertelt: “Mijn ziekte kost me superveel energie. Ik heb last van pijn en van de bijwerkingen van de medicatie. Ik moet altijd nadenken wat ik op een dag ga doen en hoeveel energie me dat kost."

‘Geweldige vrouw'

“Ik heb gelukkig heel veel fijne mensen om me heen, die alle begrip hebben voor mijn ziekte en mij volledig steunen, ook als ik last minute wat afzeg.” Henny Nijhof, de oma van Maud, is één van die mensen. Henny is wijkhoofd en collectant tijdens de collecteweek van ReumaNederland. Ze vertelt: “Ik doe dit voornamelijk omdat mijn kleindochter reuma heeft. Dat is dé stimulans voor mij om dit ieder jaar weer te doen.” Maud is supertrots op haar oma: "Het is een geweldige vrouw, echt een powervrouw. Geweldig dat ze dit voor mij en alle andere mensen met reuma wil doen."

‘Ik ken 150 jongeren met reuma’

Veel mensen denken dat alleen bejaarden reuma hebben, zegt Maud. Zij weet wel beter: “Ik ken wel 150 jongeren met reuma, allemaal mensen tussen de 16 en 25 jaar." Ze snapt wel dat mensen hier geen weet van hebben: "Je ziet namelijk vaak niet aan ons dat we reuma hebben. Dat maakt het soms lastig om het ter sprake te brengen.”

icon_main_info_white_glyph

ReumaNederland

Mensen een betere kwaliteit van leven met reuma geven, dat is het doel van ReumaNederland. Met onderzoek naar betere behandelingen, het geven van betrouwbare informatie en aandacht voor de belangen van mensen met reuma. Maud Wessels: "ReumaNederland heeft mij zeker geholpen. Ik heb al aan veel onderzoeken mee mogen doen en nieuwe medicatie mogen uitproberen. Ik gebruik momenteel ook medicatie die nog niet lang op de markt is, maar wel heel hoopgevend is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.