Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Michelle: 'Ik zou best m'n huis willen delen met een of twee vluchtelingen'

De oorlog in Oekraïne duurt nu een maand en miljoenen Oekraïners zijn inmiddels op de vlucht. Velen duizenden worden er opgevangen in Nederland, ook in Twente. Het is een flinke puzzel, want waar vang je al die mensen op in een krappe woningmarkt? Volgens Welbions en de gemeente Hengelo kunnen er prima 200 worden opgevangen in de sloopwoningen in de Nijverheid. Maar niet iedereen is het daarmee eens. Michelle Slinkman bijvoorbeeld. Zij woont nu antikraak in een van die woningen. Zij moet binnen een maand vertrekken.

Antikraak

Woningcorporatie Welbions wilde eind dit jaar een groot deel van de woningen gaan slopen, op een zestiental woningen aan de Geerdinksweg na. Een paar woningen worden nog bewoond door huurders van Welbions, het overgrote deel wordt in opdracht van Welbions door Ad-Hoc Beheer als antikraak verhuurd.

Vooral studenten en starters wonen in de oude woningen. Bij antikraak heb je geen rechten, die een reguliere huurder wel heeft. Zo kan de verhuurder op elk moment besluiten het huurcontract te ontbinden. De verhuurder is dan wel verplicht dit minimaal 28 dagen van tevoren aan te kondigen.

'Overvallen'

Eén van de bewoners is Roos Moerdijk. Zij is student en woont sinds een paar maand in een woning aan de Mariastraat. Zij moest het slechte nieuws vernemen uit de media. “We zijn echt overvallen door het nieuws”, zegt Moerdijk. Ze moet over anderhalve week haar woning uit. “Gelukkig heb ik een adres waar ik op terug kan vallen, maar het is verre van ideaal.”

Michelle Slinkman, een andere bewoonster, was vrijdag 25 maart te gast bij 1Twente Vandaag: "Er zijn best alternatieven voor deze mensen. Bijvoorbeeld het leegstaande stadskantoor. Een aantal van ons, waaronder ik, heeft zelfs aangeboden dat we wel een of twee Oekraïners in huis willen nemen, maar Welbions staat niet open voor die suggestie."

Toen de studenten een contract tekenden bij Ad-Hoc, moesten zij een terugvaladres opgeven. Maar voor veel bewoners is zo'n back-up het geen optie: ouders die ver weg wonen of teruggaan naar familieleden waarmee het niet wil boteren. “We worden gewoon dakloos gemaakt”, aldus de studente.

De bewoners kwamen donderdagavond bij elkaar in Kunstwerkplaats De Möllerwerf op industrieterrein Twentekanaal-Noord. Hier werd er gesproken over de vervolgstappen. Een aantal bewoners is een petitie gestart.

““We worden gewoon dakloos gemaakt””

Opvang

Dat de Oekraïense vluchtelingen onderdak moeten krijgen in Nederland vinden de bewoners ook. Een aantal heeft zelfs aangeboden om Oekraïners in huis te nemen: “Ik heb een slaapkamer vrij, dus ik wil best een moeder met een kind opnemen. Maar daar gingen ze niet mee akkoord”, zegt Moerdijk.

'Noodzaak'

Ook voor Joy Blijd is het antikraak wonen geen keuze, maar noodzaak: “Ik heb geen andere optie. Ik kan geen andere woning vinden. Voor een woning met spoed kom ik niet in aanmerking.” Joy woont net een aantal weken in een woning aan de Mariastraat. “Ik heb met mijn spaargeld de woning iets opgeknapt en nu moet ik er over 28 dagen uit.”

Van Ad-Hoc hoorde ze eerder dat ze tot tenminste eind dit jaar zou kunnen blijven zitten. Door de vluchtelingenopvang moet zij nu binnen 28 dagen haar biezen pakken. “Dan moet ik terug op de bank bij mijn moeder. Veel anderen hebben die optie niet”, zegt Blijd. Ad-Hoc heeft een aantal bewoners alternatieven aangeboden, maar vaak zijn deze in andere steden. Zo kreeg één student een plek aangeboden in Maastricht.

““Ik heb met mijn spaargeld de woning iets opgeknapt en nu moet ik er binnen een maand er alweer uit.””
icon_main_info_white_glyph

Reactie Welbions

Volgens een woordvoerder van woningcorporatie Welbions hebben zij Ad-Hoc op maandag ingelicht over de plannen. “Wij hebben op maandag de bewoners ingelicht die via ons huren. Ook hebben wij het toen aan Ad-Hoc medegedeeld.” Ook heeft Welbions een dag gewacht, voordat ze het nieuws zouden brengen, zodat Ad-Hoc tijd zou hebben om de bewoners te informeren. Welbions laat weten het erg zuur te vinden voor de bewoners. Volgens de woningcorporatie kunnen zij geen voorrang bieden bij een vervangende woning, omdat het niet eerlijk zou zijn tegenover andere woningzoekenden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.