Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Het vernieuwde NHET wil het belang van ervaringsdeskundigheid aantonen in de zorg

Het Netwerk voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid in Twente gaat een nieuwe periode tegemoet. Sinds de originele oprichting in 2015 is het netwerk, dankzij onder andere twee jaar pandemie, een beetje stilgevallen. Dat moet anders en daarom worden er vanaf nu enkele belangrijke veranderingen toegepast. Méér organisaties moeten worden betrokken en er wordt frequenter contact opgenomen. “We gaan het netwerk weer wat nieuw leven in blazen.”

Waarom ervaringsdeskundigheid?

Volgens coördinator Daphne Doorn hebben mensen die ontwricht zijn, baat bij de steun van personen die zich kunnen inleven in hun wereld. “Als iemand aangeeft dat hij of zij ook problemen heeft gekend, waarbij het lastig is om terug te komen tot het juiste pad, zie je dat er veel meer begrip is. Daarbij durven de hulpbehoevenden meer te zeggen over waar ze nou tegenaan lopen.”

Het gebeurt steeds vaker dat psychologen extra beroep doen op ervaringsdeskundigheid. Dit kan op de goedkeuring rekenen van Doorn. Ze vindt dat ervaringsdeskundigheid een belangrijke aanvulling is op de reguliere zorg. “Je ziet dat bij bijvoorbeeld de jeugdzorg nog niet weten wat ze nou kunnen verwachten van ons. We werken eraan om dit duidelijk te maken. Dit doen we onder andere met een werkgroep voor wijkcoaches, die we samen met Gemeente Enschede hebben.

icon_main_info_white_glyph

NHET

NHET is een samenwerking van Twentse organisaties die mensen in herstel willen helpen, door middel van het inzetten van ervaringsdeskundigheid. Organisaties die deelnemen zijn: Intact Herstel en Zelfhulp, Ixta Noa, RIBW, Wopit en Bureau Herstel Mediant.

Vernieuwing

Het ervaringsdeskundigen-netwerk bestaat al wat langer, maar gaat vanaf nu een nieuwe doorstart maken. Met een nieuwe website wordt er een duidelijk signaal afgegeven naar de buitenwereld. Daarnaast moet de binding tussen alle partijen in Twente die ervaringsdeskundigheid aanbieden, worden versterkt. “Lang niet iedereen kent elkaar. Het is aan NHET om ervoor te zorgen dat dit wél gebeurt. We gaan vanaf nu aan de slag om het op de korte termijn beter te maken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.