Het kostte de afgelopen jaren veel gepraat in politieke markten en raadsvergaderingen en het kostte raadslid Marie-José Huis in 't Veld eind 2020 zelfs de spreekwoordelijke kop, maar nu gaat Hengelo dan toch doen aan ecologisch maaibeheer. Dat betekent dat we in Hengelo op veel plekken van kort gemaaide gazons naar kruidenrijke bermen en grasstroken gaan.
Gildebor gaat vanaf dit voorjaar op veel plekken anders maaien dan de Hengeloër gewend is. "Dit alles om het evenwicht in de natuur terug te brengen, want de biodiversiteit staat onder druk", aldus de gemeente Hengelo.
De afgelopen jaren werden veel bermen en grasstroken gemiddeld 26 keer per jaar gemaaid. Dat komt neer op ongeveer eenmaal per week in het groeiseizoen. Op een oppervlak van iets meer dan 100 hectare werd de afgelopen jaren al op een andere manier gemaaid: twee keer per jaar, met afvoer van het maaisel. Vanaf dit voorjaar wordt dit areaal uitgebreid naar 236 hectare. De keuze voor ecologisch maaibeheer komt ten goede aan de biodiversiteit; de natuur krijgt zo meer de vrije hand, wat ervoor zorgt dat meer soorten dieren en planten beter gedijen.
Wat het betekent voor specifieke Hengelose wijken kun je hier zien
Bermen en grasveldjes zijn klaar voor ecologisch beheer als ze voldoende ‘verschraald’ zijn. Met verschralen wordt bedoeld 'het afvoeren van maaisel, waardoor de bodem geen voeding meer krijgt'. Het aantal grassen zal daardoor afnemen en op termijn komen in plaats daarvan andersoortige bloeiende kruiden tevoorschijn. "Als dat zover is, laten we het maaisel met de uitgebloeide kruiden een tijdje liggen, voordat het wordt afgevoerd. Op die manier krijgen de zaden de kans het volgend jaar te ontkiemen. Het moment van maaien is straks dus afhankelijk van het moment waarop belangrijke soorten zijn uitgebloeid en hun zaadjes hebben losgelaten", aldus een gemeentewoordvoerder.
Op veel plekken maait de gemeente vanaf dit jaar dus minder, maar niet overal. De woordvoerder legt uit: "We blijven voetbalveldjes, speelterreinen en losloopterreinen voor de hond kort maaien. Dat doen we ook op plekken waar de verkeersveiligheid hierom vraagt, denk aan kruispunten of stroken langs wegen of fietspaden." Vorig jaar kwamen er klachten vanwege het hoge gras in de berm van de Kuipersdijk. Fietsers en wandelaars konden er niet veilig oversteken. Daarop is de vegetatie toen alsnog een kopje kleiner gemaakt.