Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Agressie in ziekenhuizen neemt rap toe, aantal incidenten bij ZGT verdubbeld

ZGT ziekenhuis logo STILL RTV OOST
Bij ziekenhuis ZGT, in Almelo en Hengelo, is het aantal incidenten in een jaar tijd bijna verdubbeld.
Beeld: Still RTV Oost

Roken op de kamer, discussies over het niet dragen van een mondkapje en zelfs fysiek geweld: ziekenhuizen in de regio kampen met toenemende agressie. Bij ziekenhuis ZGT, in Almelo en Hengelo, is het aantal incidenten in een jaar tijd zelfs bijna verdubbeld. Ook op het MST in Enschedes spreekt men van 'een toenemende mate van agressie'. "We hebben wel een probleem met z'n allen", zegt MST-bestuursvoorzitter Jan den Boon.

'Nog lang niet alles gemeld'

Beveiligers van de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) maakten vorig jaar 200 rapporten op van incidenten in het ziekenhuis. "Minstens tweederde daarvan had een relatie met ongewenst gedrag, zoals fysiek en verbaal geweld, of roken op de kamer", zegt woordvoerder Tom Kummel.

In 2020 maakten beveiligers van ZGT 113 notities van ongewenst gedrag. "Er is sprake van een duidelijke stijging in de afgelopen twee jaar. En dan zijn we ons er van bewust dat nog lang niet alle incidenten zijn gemeld", zegt Kummel.

“Ik ben niet optimistisch dat, als we straks alle coronaregels afschaffen, alles weer is zoals vroeger.”

Agressiemeldingen

Bij Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede is de situatie niet veel anders. "We zien helaas een forse toename van het aantal incidenten", zegt bestuursvoorzitter Jan den Boon. Het aantal opgelegde sancties - een officiële waarschuwing of een tijdelijk toegangsverbod - is bij MST in een paar jaar tijd verdubbeld. "Ik maak me daar wel zorgen over, want agressie tegen zorgmedewerkers mag nooit het antwoord zijn."

Den Boon wijt de toegenomen agressie niet alleen aan corona en de nog geldende maatregelen in het ziekenhuis, zoals het verplicht moeten dragen van een mondkapje. "Ik ben niet optimistisch dat, als we straks alle coronaregels afschaffen, alles weer is zoals vroeger. Mensen zijn mondiger en veeleisender geworden in de zorgrelatie."

“Er is sprake van een duidelijke stijging in de afgelopen twee jaar. En dan zijn we ons er van bewust dat nog lang niet alle incidenten zijn gemeld”

Niet alleen door corona

Zorgvakbond NU91 is bezorgd over de toenemende agressie in de ziekenhuizen. "Mensen zijn mondiger geworden. De maatschappij verhardt, waardoor ook de agressie en onveiligheid in de ziekenhuizen is toegenomen", zegt woordvoerder Michel van Erp. Volgens hem heeft corona de afgelopen twee jaar regelmatig als 'katalysator' voor de agressie gewerkt.

Toch willen de ziekenhuizen in Overijssel niet alles aan de coronapandemie wijten. "Op dit moment is het nog niet te zeggen of het ongewenste gedrag zal verminderen, als de coronamaatregelen straks worden afgeschaald", zegt ZGT-woordvoerder Kummel. MST-bestuursvoorzitter Den Boon beaamt dat. "Maar we hebben daardoor wel een probleem als maatschappij."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.