Woningcorporatie Welbions gaat op korte termijn sloopwoningen in Hengelo beschikbaar stellen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. In april moeten de eerste gezinnen de woningen betrekken. Daarnaast willen burgemeester en wethouders van Hengelo dat wordt onderzocht of in het oude stadskantoor aan de Hazenweg vluchtelingen opgevangen zouden kunnen worden.
De sloopwoningen die Welbions beschikbaar stelt staan leeg of komen binnenkort leeg. Het gaat om woningen aan de Geerdinksweg, Mariastraat, Wilderinksstraat en Krabbenbosweg in de wijk De Nijverheid. De woningen worden uiteindelijk gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw, maar dat is uitgesteld tot april 2023. Tot die tijd kunnen vluchtelingen er verblijven.
In de woningen aan de Mariastraat verblijven nu veelal studenten en jonge werkenden, die er via Ad Hoc leegstandsbeheer wonen. "We wonen er nu drie maanden", vertelt student Max Snel, die aan de Mariastraat verblijft. "Ik had gehoopt hier een jaar en drie maanden te kunnen verblijven, maar het lijkt erop dat we nu al worden weggebonjourd."
Max en de medestudenten die er wonen balen er wel van, ook al weten ze dat er een opzegtermijn is van een maand. Veel van hen zullen door de komst van de vluchtelingen terug moeten naar de woning van hun ouders, omdat er geen andere woonruimte beschikbaar is.
Regiomanager Mark Leenders van Ad Hoc: "Op dit moment worden dertig woningen opgezegd door Welbions. De mensen die daar wonen hebben 28 dagen de tijd om de woning te verlaten. Wij vinden dit ook heel zuur, maar we begrijpen de reden wel. We gaan bekijken hoe we ze kunnen helpen bij het zoeken van vervangende woonruimte."
Rond 1 april moeten de eerste 20 woningen in de wijk klaar zijn voor de opvang van Oekraïners. De huizen worden de komende dagen schoon gemaakt en ingericht. Uiteindelijk zullen 50 tot 70 woningen in de wijk beschikbaar zijn voor zo'n 200 mensen. Het gaat daarbij vooral om moeders met kinderen. De mannen zijn veelal achtergebleven in Oekraïne om te vechten. De Oekraïners hebben een speciale verblijfsstatus gekregen van de Europese Unie, waardoor ze direct recht hebben op onderdak, financiële steun en medische zorg. Ook mogen ze werken en kunnen kinderen naar school.