Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeente Hengelo zoekt nieuwe aardgasleverancier

12844 gas
Gemeente Hengelo wil minder afhankelijk zijn van Russisch gas en zoekt een nieuwe aardgasleverancier
Beeld: 1Twente

De gemeente Hengelo wil minder afhankelijk zijn van Russisch gas en doet daarom mee aan een nieuwe Europese aanbesteding voor een nieuwe aardgasleverancier. Momenteel heeft Hengelo contracten lopen bij Gazprom.

Schatkist

De Twentse gemeenten hebben op dit moment ook een contract met Gazprom Nederland, een dochter van Gazprom Engeland, waardoor indirect de Russische schatkist wordt gespekt. Dat contract kan worden ontbonden, maar op grond van de contractvoorwaarden zal daar naar verwachting wel een schadevergoeding voor in rekening moeten worden gebracht.

Russisch gas

De Twentse gemeenten hebben gekozen om dat niet te doen, mede op advies van juristen van de VNG. "De volumes die de gemeenten al tegen een laag tarief heeft vastgezet komen dan vrij op de markt en kunnen dan tegen de huidige hoge aardgasprijzen verkocht worden. Hierdoor wordt de Russische staatskas extra wordt bevoordeeld. Het college vindt dit geen wenselijke ontwikkeling en heeft besloten om de contracten met Gazprom tot 1 januari 2025 door te laten lopen."

De gemeente zegt ook gebruik te willen maken van de mogelijkheid om het aardgasverbruik te verduurzamen via Twence doormiddel van 'een garantie van oorsprong' (GVO) uit de regio. "Daarnaast gaan we inzetten om het aardgasverbruik terug te dringen," laat het college weten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.