Verkeer
Stuur appje
Zoek

Frank Peters (Pro Hengelo): 'We hebben teveel bestuurd en waren te weinig op straat'

Ligt het aan geruzie in de raadsfractie, aan een slechte campagne of aan het beleid van wethouder Bas van Wakeren? Feit is dat Pro Hengelo vorige week keihard is afgestraft door de kiezer. Lijsttrekker Frank Peters moet gissen naar de oorzaak: "We waren de afgelopen 4 jaar misschien wel te druk met het besturen van de stad. Met politieke markten en beleid maken. En niet met de partij en onze achterban."

Grootste van Hengelo

Die partij was in 2014 en 2018 de grootste van Hengelo en vulde respectievelijk 7 en 6 zetels in de raad. Vanaf volgende week zijn dat er nog maar 2. De collega-lokalo's van BurgerBelangen Hengelo stegen juist fors: van 3 naar 7 zetels. "Wij hebben overduidelijk dingen niet goed gedaan," weet Peters, "maar waar het precies aan schortte, dat moeten we nog evalueren."

Op verzoek van 1Twente Vandaag-presentator Niels Veurink neemt hij vast een voorschot. Kan het zijn dat collegeverantwoordelijkheid inderdaad zoveel zetels heeft gekost? Dan hadden volgens Peters de andere partijen ook fors moeten inleveren. VVD en SP verloren echter maar één zetel en D66 bleef zelfs gelijk. Was het dus toch de veelgeplaagde wethouder Bas van Wakeren?

“Han Daals kan me bellen. Ik wil graag kennis overdragen en ervaringen delen.”

Bekritiseerde wethouder

Peters: "Van Wakeren had een paar lastige dossiers, waaronder het afvalbeleid, kunst en cultuur en het marktplein. Dat laatste was in het begin een zorgenkindje, maar uiteindelijk heeft hij het samen met de Hengeloërs en de rest van het college vlot getrokken. Over de afronding van de cultuurnota is inderdaad lang gedaan, maar door corona was het lange tijd heel lastig overleggen. Gelukkig is de nota er nu. Het is alleen jammer dat de zo gewenste vaste expositieruimte nog niet gerealiseerd is."

Blijft over het afvaldossier. Peters vindt niet dat het bekritiseerde beleid de wethouder volledig is aan te rekenen: "Doordat er ineens fors meer geld wordt gerekend voor de verwerking van het vervuilde verpakkingsafval, stijgen de kosten. Dat is iets van het laatste jaar, hoe had de wethouder daarop moeten anticiperen? Wij zijn nog altijd voor scheiden vooraf, omdat nascheiding vooralsnog veel duurder is. Mocht je dit toch willen, dan zul je dit regiobreed moeten regelen."

IMG 0042 prohengelo frank peters
Lees ook
Kiezer rekent hard af met ProHengelo; waar is het misgegaan?

Goeie quotes

De gevoerde campagne dan? Ging daar iets mis? Wat deed BurgerBelangen, een partij die op veel punten hetzelfde wil met Hengelo, anders? Peters: "Om te beginnen konden ze vanuit de oppositie natuurlijk veel makkelijker dingen roepen. Met goeie quotes haal je de media eerder en trek je vanzelf meer aandacht. Daarnaast hebben zij via social media meer doelgroepen benaderd en waren hun kandidaten mensen met een fikse achterban in de wijken en de verenigingen. De nummers 3 tot en met 8 pakten samen 2 zetels. Da's veel."

Hij vervolgt: "Daarom denk ik ook dat wij de komende jaren vooral weer de wijken in moeten. Ons gezicht laten zien bij verenigingen en in buurthuizen. Precies dat wat BurgerBelangen de afgelopen tijd heeft gedaan."

icon_main_info_white_glyph

Peters en Van der Brugh

De fractie van Pro Hengelo zal vanaf woensdag 30 maart bestaan uit fractievoorzitter Frank Peters en Edith van der Brugh. Wiert Wiertsema, Frits Albek en Anoesjka Kemperink verdwijnen uit de nu nog vijfkoppige fractie.

Kikkers

Waar BurgerBelangen géén last van heeft gehad, zijn kikkers die uit de kruiwagen sprongen, zoals Herbert Capelle bij Pro Hengelo. Capelle kreeg het aan de stok met z'n eigen wethouder over het marktplein, hij splitste zich af en zit straks als nieuwe partij Hengelose Burgers in de raad. Peters daarover: "Ik geloof niet dat ons dat veel goodwill noch zetels gekost heeft. Er is in dit geval van één kant hard geschreeuwd, wij hebben ons rustig gehouden."

Voorlopig is het op de blaren zitten en evalueren. Daarnaast wil Peters BurgerBelangen-voorman Han Daals graag van tips voorzien om die partij in een toekomstige coalitie te behoeden voor een vrije val: "Han kan me bellen. Ik wil graag kennis overdragen en ervaringen delen. In een toekomstig college moeten er in elk geval twee lokale partijen zitten, als tegenwicht tegen de landelijke partijen. Of wij naast BurgerBelangen die andere moeten zijn? Mwoah, denk het niet. Ons past nu enige bescheidenheid."

College van B en W 2018 2022 4
Lees ook
De nieuwe coalitie in Hengelo; links, rechts of weer een allegaartje?
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.