Op 21 maart is de derde editie van het Nationaal Kampioenschap Tegelwippen van start gegaan. Bij deze semi-serieuze competitie worden gemeenten en inwoners, gestimuleerd om tegels in te ruilen voor gras, bloemen en planten. Enschede debuteerde vorig jaar en behaalde de tweede plaats. De stad streeft ernaar om deze prestatie, in het teken van vergroening, te overtreffen. Bij de aftrap bij Het Leunenberg werd de toon gezet door maar liefst 3300 tegels weg te halen.
Meer dan honderd gemeenten gaan weer de strijd aan tijdens het NK Tegelwippen. Het is een luchtige manier om vergroening te stimuleren. In de periode van 31 maart tot 31 oktober, worden de tegels die plaats hebben gemaakt voor groen per gemeente opgeteld. Daarmee is de duur van ‘wipseizoen’ aanzienlijk toegenomen. In 2021 eindigde de wedstrijd al tegen het einde van september. Gek is deze keuze niet. Vorig jaar werden er zo’n anderhalf miljoen gewipte tegels geregistreerd, vijftien keer zo veel als in 2020.
Naar aanleiding van het NK verstuurde de gemeente een oproep aan de inwoners. Als zij een locatie wisten te noemen die onnodig ingevuld was met tegels, moesten zij dit melden. Piet van der Velde zag de oproep voorbij komen en besloot snel te reageren. Volgens hem kon het pleintje aan Het Leunenberg wel wat extra groen gebruiken. “Die tegels hebben geen enkele functie. Gemeente, maak er een mooi, fleurig parkje van!” Zijn verzoek werd ingewilligd tijdens de aftrap van het wipseizoen. Hij verwijderde zelf de eerste tegel bij het pleintje, waarna er nog 3299 tegels zouden volgen.
Gemeente Enschede neemt deze wedstrijd serieus omdat het een uitgelezen kans is om de stad klimaatbestendiger te maken. De stad kampt met grondwaterproblemen en houdt veel warmte vast zal. Door waar mogelijk tegels te vervangen voor planten en bloemen, is Enschede in de toekomst beter beschermd tegen extremer weer.
De gemeente is druk bezig met het weghalen van tegels en wilt de bewoners stimuleren om hetzelfde te doen. Eerder deze maand is de GroenBlauw subsidieregeling ingevoerd, waarbij inwoners geld kunnen krijgen voor het vergroenen van hun omgeving. Bovendien is er ook een dienst beschikbaar gesteld die verwijderde tegels kosteloos ophaalt.
Wat valt er te winnen? Er zijn twee prijzen te behalen voor de steden. De Gouden Schep voor de meest gewipte tegels per inwoner en de Gouden Tegel, voor de gemeente die de meeste tegels hebben gewipt. Om het eerlijk te houden zijn er sinds dit jaar voor drie categorieën prijzen te verdienen: kleine, middelgrote en grote gemeenten.
Ook is er sinds dit jaar een Twentse poule naast de nationale competitie, waarin Enschede aan het langste eind wilt trekken. Maar naast de leuke rivaliteit die het oplevert, is meedoen aan dit kampioenschap belangrijker dan winnen. De échte prijs is namelijk het aangenamer maken van de stad, wat het hoofddoel is van deze wedstrijd.
Ga je zelf tegels verwijderen uit je tuin? Dan kun je ze op de site van het NK Tegelwippen laten registreren namens de gemeente Enschede.