Verkeer
Stuur appje
Zoek

COC-voorzitter over Regenboog Stembusakkoord: 'Het is geen leefstijl waarvoor je kiest'

Het overgrote deel van de Hengelose lijsttrekkers ondertekende woensdag op de dag van de verkiezingen het zogeheten 'Regenboog Stembusakkoord 2022'. Hiermee geven de partijen te kennen dat ze zich de komende vier jaar actief zullen inzetten voor de plaatselijke lhbt+ gemeenschap. Freerk Jager, voorzitter van het COC Twente-Achterhoek, is er blij mee. Hij zat vrijdag 18 maart aan tafel in 1Twente Vandaag.

'Het gaat om geld'

Jager is opgetogen dat de Hengelose raad zich in grote meerderheid achter het akkoord schaart: "In Almelo durfden veel partijen nog niet zover te gaan. Daar is onlangs over dit onderwerp gedebatteerd en durft niet iedereen zich eraan te verbinden." Dat heeft volgens Jager niet zozeer te maken met het feit dat ze niet achter de doelstellingen van het COC staan: "Nee, het gaat dan vooral om geld. Als jij vindt dat er bijvoorbeeld materiaal beschikbaar moet worden gesteld voor scholen om voorlichting te geven, dan kost dat geld. En je kunt je geld als gemeente maar één keer uitgeven. Het gaat dus over keuzes."

Twee partijen tekenden niet

In Hengelo werd wel massaal getekend. Alleen Forum voor Democratie en Jezus Leeft staan er niet achter. Jager: "Forum is wel voor vrijheid, maar wil kennelijk geen bevolkingsgroepen voortrekken. Ondertussen maakten ze in hun campagne de lhbt-gemeenschap wel belachelijk met de slogan 'Hoeveel genders heb jij vandaag?'"

icon_main_info_white_glyph

Regenboog Stembusakkoord

De partijen die zich achter het door het COC geschreven akkoord scharen zetten zich in voor een 'diverse en inclusieve gemeente, waar iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken'.

Voorlichting op scholen

Wat Jezus Leeft betreft is het volstrekt duidelijk waarom ze niet tekenden. Jager: "Die partij is principieel tegen met name voorlichting op scholen. Ik vind het wel jammer dat ze niet met ons in gesprek willen. Je hoeft het niet eens te zijn of te worden, maar je kunt op z'n minst met elkaar om de tafel gaan. Ik denk wel dat het standpunt van de partij en uitspraken van lijsttrekker Keoma Ong-A-Fat er voor hebben gezorgd dat de meeste partijen wel getekend hebben. Wat dat betreft mogen we hem misschien wel dankbaar zijn."

'Het is geen leefstijl'

Jager vindt niet dat Ong-A-Fat mag spreken over een 'leefstijl' als hij het over mensen uit de lhbt+ gemeenschap heeft: "Het ís geen leefstijl waar je voor kiest en waar je kinderen tegen zou moeten beschermen. Het is iets wat je bent. Da's een principieel verschil." En over de door Ong-A-Fat geschetste gevaren van voorlichting zegt de COC-voorman: "Je wordt niet ineens homo door goede voorlichting, je helpt jongeren juist met goede voorlichting. Hij zegt dat jongeren mogelijk suïcidaal worden als ze uit de kast komen, maar het is precies andersom. Dat wijzen onderzoeken uit. Ong-A-Fat verspreidt hier desinformatie. Dat vind ik wel heel schadelijk."

Abby keoma regenboogakkoord 2022
Lees ook
Abby Gomez (GroenLinks): 'Mijn zwager Keoma discrimineert homoseksuelen'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.