De kosterswoning van de Noorderkerk in Enschede is gestript en opnieuw ingericht voor de opvang van een Oekraïens gezin dat vluchtte voor de oorlog. De naastgelegen kerk gaat dienen als ontmoetingsplek voor Oekraïners en buurtgenoten.
De Vrijgemaakt Gereformeerden koesterden al veel langer plannen voor een zogenaamde open kerk, een plek waar niet alleen gelovigen op zondag welkom zijn, maar alle mensen op alle dagen van de week. Een vraag van NuTwente, de regionale organisatie die opvang van Oekraïeners en noodhulp coördineert, was de concrete aanleiding om de deuren van kerk en kosterswoning wijdopen te gooien.
De nieuwe bewoners van het kostershuis - een moeder met twee kinderen en een oudere tante - arriveren volgende week zondagochtend op Eindhoven Airport. Zij reizen aansluitend door naar Enschede.
“In veertien dagen tijd hebben we die kosterswoning uit 1933 gestript, een nieuwe keuken erin…” vertelt een trotse Gerrit Koops in 1Twente Vandaag. Koops - actief kerklid en betrokken bij het Diaconaal Platform Enschede - maakt duidelijk wat de geloofsgemeenschap voor ogen heeft. “De kosterwoning is losgekoppeld van de kerk. De nieuwe bewoners moeten er vrij kunnen zijn. Ze kunnen naar ons toe, maar dat hoeft niet.”
Diezelfde opstelling geldt ook de ontmoetingsplek in de kerk zelf. “Veel Oekraïners zijn rooms of orthodox en willen een kaarsje branden. Het maakt ons allemaal niets uit. Willen ze muziek, dan zorgen we voor muziek. Willen ze stilte, dan wordt het dat. Het is aan de behoefte van de mensen die er komen. We richten ons hart op hen.”
De Noorderkerk - een van de vier kerkgebouwen van de Vrijgemaakt Gereformeerde gemeente in Enschede - is nog volop in gebruik. ’s Zondags zijn er kerkdiensten, door de week vindt er catechisatie plaats en komen er jeugdgroepen samen. Maar buiten die momenten om, staan de deuren open voor Oekraïners en Enschedeërs die een praatje willen komen maken.