Burgerbelangen is opnieuw de grote winnaar bij de gemeenteraadsverkiezingen in Enschede. Met alle stemmen geteld, komt de grootste lokale partij met 10 zetels terug in de raad. Vier jaar geleden was BBE ook al de verkiezingswinnaar, toen steeg de partij van 5 naar 7 zetels.
BBE-lijsttrekker (en wethouder) Niels van den Berg reageerde verheugd in de live uitzending van 1Twente tijdens de uitslagenavond in het stadhuis. "We hebben een hele goede campagneleider", aldus Van den Berg. "Het zit vooral ook in de opbouw van je lijst. Vanuit de stad, netwerken om de kandidaten uit. Wat bij de gemeenteraadsverkiezingen heel erg speelt is dat het persoonsgebonden is."
Andere grote winnaars zijn vooralsnog nieuwkomers Volt, Forum voor Democratie en Partij voor de Dieren. De pro-Europese partij Volt was de grootste bij het stembureau op de Universiteit Twente en vergaarde over de gehele gemeente genoeg stemmen voor twee zetels, zo lijkt het. Vooralsnog lijken Forum voor Democratie en Partij voor de Dieren met één zetel in de gemeenteraad te komen. Voor nieuwe lokale partij LINK blijft het nog spannend. De partij stond lang op een zetel, maar staat bij 95 procent getelde stemmen weer op nul.
Waar winnaars zijn, zijn er ook verliezers. En dat geldt in Enschede voor D66. Lijsttrekker Gertjan Tillema sprak voor de verkiezingen nog de hoop uit dat de komst van Volt zijn partij geen zetelverlies zou opleveren, maar dat lijkt toch wel te zijn gebeurd. Volgens de laatste prognoses zakt D66 van 5 naar 3 zetels in de gemeenteraad. De SP gaat van 3 naar 2 zetels en het CDA daalt van 4 naar 3 zetels.
Democratisch Platform Enschede lijkt het slachtoffer te zijn geworden van de komst van Forum voor Democratie. De partij van lijsttrekker Arjan Brouwer verliest zijn enige zetel in de gemeenteraad. Ook Erwin Versteeg keert niet terug in de raad. Hij was de laatste jaren - na zijn vertrek uit de PVV - actief als eenmansfractie, maar behaalde met zijn nieuwe partij Verbindend Enschede te weinig stemmen voor een zetel.
Voor meerdere partijen was het nog even zweten tot de laatste stemmen waren geteld. GroenLinks (nu 4 zetels) leek lange tijd een zetel te verliezen, terwijl VVD (nu 4) en EnschedeAnders (nu 1) bij meerdere tussenstanden op een zetelwinst stonden.
Het opkomstpercentage in Enschede is behoorlijk lager dan in 2018. Toen ging net iets meer dan 50 procent van kiesgerechtigden naar de stembus. Dit jaar is dan iets meer dan 45 procent.