Het zal je maar gebeuren. Je bent kandidaat-raadslid voor GroenLinks, de partij die inclusiviteit hoog in het vaandel heeft staan, en je zwager is kandidaat-raadslid voor Jezus Leeft. Die partij ziet een 'mannetje-vrouwtje-maatschappij' als hoogste ideaal. Namens GroenLinks Hengelo zette Abby Gomez woensdagmiddag haar handtekening onder het Regenboog Stembusakkoord. Zwager Keoma Ong-A-Fat was de roze olifant in de kamer.
Ong-A-Fat had wel een uitnodiging gehad, maar hij had vriendelijk bedankt. Gomez snapt dat: "Hij kan hier niet achterstaan, zo'n Regenboogakkoord. Ik heb regelmatig discussies met hem, maar hierin is hij erg conservatief." Gomez neemt het ook op voor de broer van haar man: "Keoma is een aardige, respectvolle jongen. Maar hij ziet het als z'n missie om mensen die niet-heteroseksueel zijn te redden, om ze te genezen."
"Ik heb moeite met zijn denkbeelden. Als zwarte vrouw weet ik wat discriminatie met mensen doet. Ik woon al vanaf m'n vierde in Hengelo en heb het zelf aan den lijve meegemaakt. Ik ken de stad nog met echte zwarte pieten. Gelukkig is Hengelo wat dat betreft aan het veranderen. Daarom vind ik het zo jammer dat Keoma ook mensen discrimineert. Hij zet een grote groep in de hoek. Het is niet alleen onaardig wat hij zegt, het is ook schadelijk."
Daarmee doelt ze op jonge mensen die niet voor hun geaardheid durven uit te komen en daardoor in geestelijke nood komen. Waar Ong-A-Fat eerder tegenover 1Twente al aangaf dat die jongeren pas in de problemen komen wanneer ze voor hun homoseksualiteit uitkomen, is het volgens Gomez precies andersom: als ze niet uit de kast durven te komen, kunnen ze in een depressie raken en erger, suïcidaal worden.
Of Gomez verwacht dat haar zwager ooit van zijn 'homoseksualiteit is te voorkomen standpunt' af zal stappen? "Ik durf het niet te zeggen. Maar ik blijf positief. Ook omdat we over de meeste onderwerpen wél hetzelfde denken."
Keoma Ong-A-Fat had zich afgemeld voor de bijeenkomst zonder opgaaf van reden. Een uurtje later laat hij telefonisch weten dat ie daar niks had te zoeken, omdat hij een andere mening is toegedaan: "Ik heb met Abby vaak goede gesprekken over politiek, maar dit onderwerp blijft gevoelig. Zij vindt dat ik discrimineer, maar zo zie ik dat niet. Er zijn levenswijzen die positief zijn en levenswijzen die negatief zijn. Ik vind het oncomfortabel om daar over te praten, maar ik vind het ook weer te belangrijk om het uit de weg te gaan."
D66 en VVD hebben vorige maand een initiatiefwet die ‘homogenezing’ strafbaar moet stellen gepresenteerd. Therapieën die bedoeld zijn om de seksuele geaardheid of genderidentiteit van mensen te onderdrukken of veranderen, moeten als het aan de twee partijen ligt, worden bestraft met een maximale boete van 22.500 euro of een celstraf van een jaar. Bij de zogenoemde conversietherapie wordt door middel van bijvoorbeeld gebedssessies of tijdens jongerenkampen geprobeerd om jongeren te ‘genezen’ van hun geaardheid. Het voorstel wordt ook gesteund door PvdA, GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren. In beide Kamers hebben de partijen een meerderheid.
"Als ik gekozen word, wil ik vooral iets doen tegen de voorlichting over dit onderwerp op scholen. Ik vind dat je kinderen, zeker in de basisschoolleeftijd, hier niet mee moet belasten." De meeste zorgen maakt de lijsttrekker zich over de initiatiefwet op de 'homogenezing' (zie kader). "Als je straks niets negatief meer kunt zeggen over lhbt+-levensstijlen, dan worden mijn uitlatingen illegaal. Dan gooi je het gesprek op slot."