Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Forum botst in Hengelo met PvdA: 'Haal geld voor armoedebestrijding uit goedgevulde klimaatpotten'

Tijdens het lijsttrekkersdebat gingen Marie-José Luttikholt van de PvdA, Brian Geertshuis van Forum voor Democratie en Frank Peters met elkaar in debat over de mogelijke komst van windmolens naar Hengelo en het armoedebeleid. Sinds de toeslagenaffaire wordt er veel gesproken over de menselijke maat in het WMO-, bijstands- en armoedebeleid. Volgens Luttikholt heeft Hengelo een prima armoedebeleid, maar blijft het aantal mensen in de bijstand stijgen.

Buurthuis

De laatste maanden is alles duurder geworden; de inflatie is hoog en de prijzen voor gas en benzine rijzen de pan uit. Mensen gaan er steeds verder op achteruit, weet Luttikholt: “De armoede wordt steeds groter. Het is oneerlijk verdeeld.” Volgens haar leidt armoede tot eenzaamheid, wat op zijn beurt weer leidt tot depressie en andere mentale problematiek: “We moeten daarom buurthuizen hebben waar mensen samenkomen en waar je de eenzaamheid bestrijdt. Dat is ook een plek waar de hulpverlening dichtbij is.”

Koopkracht

Volgens Brian Geertshuis van Forum voor Democratie moet er aan lastenverlichting worden gedaan. “Als je aan koopkrachtverbetering wilt doen, moet je bijvoorbeeld grenzen stellen aan de huurverhogingen ten opzichte van de inflatie. Je kunt ook bijvoorbeeld de zorgkosten laag houden. Het is belangrijk om mensen te activeren om zelfredzaam te zijn en daar waar het nodig is een vangnet te bieden. Niet meer dan nodig en niet langer dan nodig is”, zegt Geertshuis.

Geertshuis vindt dat geld uit andere potjes gehaald moeten worden om mensen te ondersteunen bij de maandelijkse lasten: “Het geld klotst over de randen van de klimaatpotten. Al dat geld gaat ten koste van betaalbaar wonen en betaalbare energierekeningen”, aldus de lijsttrekker van Forum voor Democratie.

Windturbines

Het afgelopen jaar hielden de duurzaamheidsplannen van Hengelo de gemoederen flink bezig. Vooral de mogelijke komst van twee windmolens in Woolde zorgde voor flink verzet bij buurtbewoners. Volgens Pro Hengelo-voorman Frank Peters is een windmolen mogelijk, maar hij plaatst wel een kanttekening: “Als daar draagvlak voor is, zou het kunnen. Er worden onderzoeken uitgevoerd en als daaruit blijkt dat ze geen negatieve invloed hebben op de volksgezondheid en omgeving, dan kunnen er best wel windmolens komen. Alleen heeft Pro Hengelo de locatie in de kom van de A35 uitgesloten. Daar is nu geen draagvlak voor.”

‘Zelf regie houden’

Volgens Luttikholt ontkomt Hengelo niet aan de windmolens, maar moet de gemeente zelf de touwtjes in handen houden. “Ik denk dat niemand graag een windmolen in zijn tuin ziet. We moeten eerlijk zijn: in Twente komen windmolens. Hoe je het ook wendt of keert. Daarom is het belangrijk om als Hengelo zelf de regie te houden”, zegt Luttikholt.

‘Te veel gezondheidsrisico's’

Voor Forum voor Democratie zijn windmolens onbespreekbaar: “Er kleven gewoon te veel gezondheidsrisico's aan die dingen. Ze zijn nog bezig met onderzoek, maar wat ons betreft zijn de windmolens gewoon schadelijk. Ook zijn die apparaten amper te recyclen en is het rendement er pas na twintig jaar. Daarom zijn we er dus geen voorstander van.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.