De gekleurde jasjes en de folders zijn weer van stal gehaald in Hengelo. De laatste zaterdag voor de gemeenteraadsverkiezingen gingen veel politieke partijen de straat op om de zwevende kiezer voor zich te winnen. Maar zij waren niet de enigen: actiegroep Geen Noordtak voeren hun eigen campagne en gaven het startsein voor hun flyeractie. “We moeten het college wakker schudden", zegt Maurits Sanders, lid van de actiegroep. Volgens de actiegroep is het college nog niet in geslaagd om de zorgen weg te nemen.
“We gaan flyers door de brievenbus gooien in de wijken Groot-Driene, Hasseler Es en Veldwijk-Zuid. Zij zullen het meest geraakt worden als die spoorlijn er komt.” Het is een bewuste keuze om juist nu de actie te beginnen: “Deze week zijn er natuurlijk verkiezingen en op deze manier willen we toch aandacht vragen”, zegt Sanders. De eerste folders werden uitgereikt aan CDA-raadslid Marcel Elferink en Lokaal Hengelo-lijsttrekker Glenn Dedecker. “Beide partijen hebben al vanaf het begin geluisterd naar ons als buurtbewoners.”
De Noordtak is een aftakking van de Betuwelijn en moet goederentreinen via Oldenzaal naar Duitsland leiden. Dit betekent echter dat het tracé dwars door de Achterhoek en Twente gaat, om zo tussen Enschede en Hengelo de aansluiting te maken met de bestaande spoorlijn Zutphen-Oldenzaal. Het idee van de Noordtak is niet nieuw, maar kwam in november weer in de picture, nadat de Tweede Kamer instemde met een motie om onderzoek te doen naar de haalbaarheid van de vertakking.
De Hengelose gemeenteraad heeft eerder al een signaal afgegeven over de mogelijke komst van het tracé. Afgelopen februari werd er een motie van de PvdA door een grote meerderheid aangenomen. De motie riep het college op om in overleg te gaan met de andere Twentse gemeenten. Ook roept het Den Haag op om te stoppen met de planvorming en eerst in gesprek te gaan met lokale bestuurders en inwoners. Volgens kandidaat-raadslid Glenn Dedecker: “Een open bestuursstijl is ontzettend belangrijk. Participatie is niet alleen informeren, maar vooral ook in gesprek gaan met je inwoners.”
Het houdt de gemoederen flink bezig in het buurtschap Driene en de aangrenzende Hengelose wijken. Afgelopen woensdag werd er in de Hengelose raad kort gesproken over Noordtak. Lokaal Hengelo stelde vragen aan wethouder Gerard Gerrits over dat het college dat er niet in is geslaagd om de zorgen weg te nemen bij de bewoners. Volgens de actiegroep is er geen gesprek geweest tussen de buurtbewoners en de wethouder.
CDA-raadslid Marcel Elferink heeft schriftelijke vragen gesteld over de lobby die Hengelo heeft gevoerd: “Het college moet proactief zijn en zich duidelijker uitspreken tegen de Noordtak.”
Er loopt nu een onderzoek, maar volgens de Gerrits is het nog lang niet zo ver. “De staatsecretaris gaf tijdens zijn bezoek en de Achterhoek en Twente al aan dat het reëel is dat Noordtak er niet komt”, aldus Gerrits tijdens de raadsvergadering. Volgens hem is er nog geen beslissing genomen. De buurtbewoners zijn ondanks de woorden van de staatssecretaris en de wethouder er nog niet gerust op.