Voor de demente bewoners van zorgcentrum De Posten, was het niet altijd eenvoudig om het nabijgelegen Winkelcentrum Zuid te bereiken. De oorspronkelijke oversteekplek bij de Broekheurne-Ring was volgens veel mensen onveilig. Daar is nu verandering in gekomen door de aanleg van een dementievriendelijke oversteekplaats. Ondanks dat deze al is voltooid zal de officiële opening later deze maand plaats vinden. "Het zieke brein vergeet steeds meer."
“Veel bewoners van het zorgcentrum maakten gebruik van het zebrapad naar het winkelcentrum,” vertelt casemanager dementie Brenda Hardeveld. “We hebben aan die mensen gevraagd wat zij nou missen tijdens een wandeling. De antwoorden die ze hebben gegeven, zijn naast bestaande onderzoeken gelegd. Op basis daarvan hebben we, door middel van een geldprijs die we wonnen bij het ANWB, aanpassingen kunnen maken aan de oversteekplaats. Deze is nu beter begaanbaar voor mensen met dementie, maar ook voor mensen die slechter ter been zijn.”
Omdat de bouw al is afgerond is het ook duidelijk hoe deze aanpassingen eruitzien. Het zebrapad is breder gemaakt, waardoor er nu ook duofietsen gebruik van kunnen maken. Ook is er een extra bord geplaatst die waarschuwt voor overstekende mensen. De maatregelen die verder getroffen zijn strekken zich veel verder uit dan het stukje bij de Broekheurne-Ring. De volledige looproute tussen De Posten en Winkelcentrum Zuid is voorzien van geheugensteuntjes.
“Het zieke brein vergeet steeds meer,” vertelt Hardeveld “Als je tijdens een wandeling vergeet waar je naartoe moet, dan heb je behoefte aan geheugensteuntjes. Vanaf De Posten worden en zijn er een reeks tegels geplaatst tot aan het winkelcentrum. In de tegels staat via een afbeelding aangegeven aan welke kant het winkelcentrum is en aan welke kant het zorgcentrum is. Een deel van deze tegels zijn ook duurzaam zodat we er over een paar jaar nog profijt van hebben.”
“Wat de mensen ook bij ons aangaven, is dat er meer zitplekken moesten komen. We hebben bankjes neergezet die nog een tweede functie hebben als geheugensteun. De kleuren van de bankjes zijn feller zodat ze beter opvallen. Ook zijn ze voorzien van teksten met een witte achtergrond. Met een pijl wordt aangeduid welke kant ze op moeten.”
Op dit moment strekt de lijn aan tegels zich nog niet uit tot een ingang van het winkelcentrum. Hardeveld zou dit graag anders zien en probeert dit nog te realiseren. Volgens haar zijn de ingangen lastig vindbaar voor demente mensen. “Als er een vrachtwagen voor de deur staat is het echt moeilijk te zien waar je moet zijn.
De verbeteringen voor de looproute zijn al een tijdje ingevoerd en dat heeft positieve reacties opgeleverd. Mensen met dementie durven vaker naar het winkelcentrum te gaan. Ook mensen met beginnende dementie hebben profijt van de geheugensteuntjes. “Mensen die geheugenproblemen hebben bezitten nog wel lerend vermogen. Door middel van herhaling kunnen zij hun geheugen trainen en die herkenningspunten helpen daarbij.
Op dit moment is een looproute die op deze schaal rekening houdt met demente mensen een unieke vinding. Hardeveld hoopt dat de werkzaamheden in de Wesselerbrink worden overgenomen in andere delen van het land. “We zoeken wel bewust de media op. Wij hebben hier wel een fundering gelegd. Daarnaast wil ik mensen oproepen om rekening te houden met alle overstekende mensen. Iemand met dementie kan een snelheid niet altijd juist inschatten, rem dus altijd bij een zebrapad.”