Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Scheuren flat Wethouder Kampstraat veroorzaakt door schrootverwerkende buurman

Scheuren flat Wethouder Kampstraat Hengelo 2022 FOTO SP HENGELO
Bewoners hebben al meer dan een jaar last van verontrustende trillingen in hun woningen. Deze veroorzaakten zelfs scheuren in binnen- en buitenmuren.
Beeld: 1Twente

Schrootverwerkingsbedrijf Den Oudsten is de veroorzaker van de zware trillingen in de flat aan de Wethouder Kampstraat. Dit is onomstotelijk vast komen te staan na onderzoek door de gemeente Hengelo en Omgevingsdienst Twente. De SP Hengelo had op dit onderzoek aangedrongen.

Verontrustende trillingen

Bewoners hebben al meer dan een jaar last van verontrustende trillingen in hun woningen. Deze veroorzaakten zelfs scheuren in binnen- en buitenmuren. De trillingen en scheuren leidden tot angst en stress bij de bewoners van de flat. Welbions, verhuurder van de flat, stelde renovatieplannen meerdere malen uit vanwege de onzekerheid over de verdachte onstabiliteit van de flat. De gemeente legt het bedrijf nu op de activiteiten die deze trillingen veroorzaken te staken.

'Glazen trillen in de kast'

Raadslid Vincent Mulder: "In eerste instantie kon ik deze klachten van de bewoners moeilijk geloven, totdat ik zelf ook daadwerkelijk de glazen in de kast hoorde trillen. We hebben daarop de bewoners volop gesteund in hun strijd om dit te stoppen, maar we moesten natuurlijk eerst de oorzaak weten." Die zoektocht leidde naar de schootverwerker aan de Petroleumhavenstraat.

“We hebben ook wel een idee waar het wegkomt, maar we willen daarnaast ook zelf nog onderzoek doen, zodat we weten hoe we de trillingen in het vervolg moeten voorkomen.”

Omgevingsdienst Twente

Woordvoerder Janneke den Oudsten vindt het vreemd dat de pers al lucht heeft gekregen van de uitkomsten van het onderzoek, terwijl ze zelf nog geen officiële reactie heeft ontvangen: "De Omgevingsdienst Twente heeft inderdaad metingen verricht, maar de resultaten ken ik nog niet." Ze wil best geloven dat de trillingen te wijten zijn aan activiteiten op hun terrein: "We hebben ook wel een idee waar het wegkomt, maar we willen daarnaast ook zelf nog onderzoek doen, zodat we weten hoe we de trillingen in het vervolg moeten voorkomen."

Nieuwe machine

Dat de trillingen te maken hebben met de nieuwe machine die schroot tot compacte blokken perst, zoals Mulder beweert, is volgens Den Oudsten dan ook nog maar de vraag: "Dat zou heel goed kunnen. Als de herkomst duidelijk is, zullen we uiteraard actie ondernemen. We hebben ons gewoon te houden aan de regels en daarbij willen we natuurlijk niet dat onze buren last van ons hebben."

In afwachting van vervolgonderzoek en gesprekken met de Omgevingsdienst Twente staat de genoemde pers in elk geval stil.

Bijeenkomst bewoners Hengelo Zuid overlast industrie 2022 FOTO SP
Lees ook
Bewoners Hengelo-Zuid gaan om de tafel met overlast veroorzakende bedrijven
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.