CDA, VVD en Hengelose Burgers gingen tijdens het 1Twente Hengelo Lijsttrekkersdebat in discussie over onder meer de stellingen 'Als blijkt dat windmolens geen gevaar voor de gezondheid vormen, kunnen er best twee in Hengelo geplaatst worden' en 'Elke Hengelose wijk moet een buurthuis krijgen om mensen bij elkaar te brengen'. Over die laatste waren ze het snel eens: "De sociale cohesie verdwijnt en er is veel verborgen armoede."
Hanneke Steen (CDA): "Elke wijk moet een voorziening hebben of krijgen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Daarbij moet zo'n buurthuis of wijkcentrum een signaalfunctie hebben; de wijkagent moet er af en toe langskomen en bijvoorbeeld de GGD en Welbions. Zodat problemen die spelen snel worden gesignaleerd en opgepakt."
Herbert Capelle van Hengelose Burgers: "De sociale cohesie verdwijnt steeds meer en er is veel verborgen armoede. Daar kwamen we achter tijdens het flyeren in de wijken. Verenigingen ervaren al jaren een terugloop in het ledenaantal en da's door corona alleen maar erger geworden. We moeten mensen weer de mogelijkheid geven elkaar in de eigen buurt te ontmoeten."
VVD-lijsttrekker Mitchell Boers vindt ontmoeting ook van belang, maar dat hoeft wat hem betreft niet per se in nieuw te bouwen buurthuizen: "Er zijn in elke wijk wel plekken waar mensen elkaar kunnen zien. Denk aan scholen of clubgebouwen. Kijk eerst wat de behoefte is per wijk en faciliteer dat. In de ene wijk wonen veel meer ouderen dan in de andere wijk. De vraag zal dan ook verschillend zijn."
Ook over de windmolens veel eensgezindheid. De drie partijen willen liever geen windmolens en al helemaal niet zolang de risico's voor de gezondheid en het milieu niet duidelijk zijn. Boers: "Doe eerst onderzoek naar die effecten. Wij willen ook graag de optie kernenergie weer op tafel. Nu de energiekosten de pan uitrijzen, moet er snel iets gebeuren, maar doe geen dingen waar we straks spijt van krijgen."
"We gaan bijvoorbeeld pas van het gas af als er betaalbare alternatieven voor handen zijn. In Den Haag mogen ze ondertussen nadenken over hoe mensen gecompenseerd worden voor de hoge energierekening. Als lokale tak van een landelijke partij kunnen we onze mensen in Den Haag briefen wat er bij de afdelingen speelt", aldus Boers.
CDA'er Steen wil ook eerst onderzoek: "We leven hier in Twente met z'n allen op een postzegel. Windmolen, zonnevelden, een eventuele Noordtak van de Betuwelijn. Dat moeten we hier niet zomaar willen. Eerst onderzoeken wat de gevolgen van, in dit geval, windmolens zijn en dan pas zoekgebieden aanwijzen. En niet andersom, zoals nu gebeurd is."
Herbert Capelle wil dat Hengelose burgers in de eerste plaats moeten kunnen meeprofiteren van eventuele windmolens en zonnevelden: "Het moet win-win worden. Mogelijk dat je dan draagvlak creëert. Dat, samen met forse rijkssubsidies voor warmtepompen en zonnepanelen op dak, het liefst op bedrijfsdaken, moet ons al een heel eind richting de doelstellingen helpen."