Ze staan voor een florerende democratische stad en strijden tegen verruwing, verharding en verlies van vrijheid. Dat zeggen lijsttrekker Erwin Versteeg en zijn tweede man Johan Mulder van Verbindend Enschede. “Het is onveilig in Enschede en dat zeg ik met pijn in mijn hart”, aldus Versteeg.
Het is al gezegd. Veiligheid is een belangrijk thema. “Dat is een schande in onze stad”, aldus Mulder. De mensen die de onveiligheid veroorzaken moeten hard worden aangepakt en camera’s zijn een probaat middel om onveiligheidsgevoelens tegen te gaan. Er wordt gewezen op de dealers, onveiligheid bij parkeerplaatsen, te zachte welzijnswerkers. Kortom: een harde aanpak is vereist.
Diezelfde aanpak is nodig voor het bestuur van de stad. “Zwabberend beleid”, vindt Versteeg. Hij wijst op het zwembad dat uit het programma werd gehaald en nu er nu weer inzit, op het dossier Ardesch waarin een ondernemer het voor de kiezen krijgt, op het vluchtelingenopvang die eigenlijk niet nodig was geweest. “Ik had het eerst uitgezocht”, aldus Mulder. “We hebben bestuurders met ballen nodig.”
Versteeg wil participatie hoog op de agenda hebben ‘want die is er niet geweest’. Hij vindt dat de stemmers er voor moeten zorgen dat er in Enschede een andere balans ontstaat. “Stem dus op een lokale partij. Ik hoop dat het bestuursakkoord straks niet wordt dichtgetimmerd en dat er meer ruimte komt voor de raad.”
Als uitvloeisel daarvan moet de menselijke maat terug. Versteeg: “Dat is nog niet zo.” Er moet sorry worden gezegd tegen de mensen die onder het harde beleid van de gemeente hebben geleden. “Wat we in het verleden hebben gedaan kunnen we niet meer oplossen, maar je moet die problemen wel erkennen en oplossen.”